Τουρκία: Πρώτες Παραδόσεις από τη Μεγάλη Ανακάλυψη Φ. Αερίου στη Μαύρη Θάλασσα

Τουρκία: Πρώτες Παραδόσεις από τη Μεγάλη Ανακάλυψη Φ. Αερίου στη Μαύρη Θάλασσα
energia.gr
Τρι, 18 Απριλίου 2023 - 10:34

Η Τουρκία ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει την πρώτη της παράδοση από μια μεγάλη ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να αναβαθμίσει τα διαπιστευτήριά του λίγες εβδομάδες πριν από τις σφικτά αμφισβητούμενες εκλογές. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν 

οι FT, η Turkish Petroleum, η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, θα γυρίσει την Πέμπτη τον διακόπτη στην ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Sakarya, περίπου τρία χρόνια μετά την πραγματοποίηση του ευρήματος, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Melih Han Bilgin.

Οι πρώτες παραδόσεις από το πιο φιλόδοξο σχέδιο παραγωγής ενέργειας της Τουρκίας έρχονται λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου, στις οποίες ο Ερντογάν βρίσκεται σε στενή κούρσα με τον κύριο αντίπαλό του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο Ερντογάν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η κυβέρνηση θα μειώσει τους λογαριασμούς φυσικού αερίου για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της προσπάθειας να μειωθούν οι πιέσεις του κόστους σε μια εποχή που ο πληθωρισμός ξεπερνά το 50%.

Η Τουρκία είναι μεγάλος εισαγωγέας ενέργειας και σχεδόν το σύνολο του φυσικού αερίου που καταναλώνει προέρχεται από το εξωτερικό, γεγονός που καθιστά το έργο Sakarya σημαντική ώθηση για τον ενεργειακό τομέα της χώρας. Οι καθαρές ενεργειακές εισαγωγές της Τουρκίας, οι οποίες περιλαμβάνουν πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλα προϊόντα, ανήλθαν πέρυσι σε 80 δισ. δολάρια, γεγονός που αποτελεί σημαντικό παράγοντα του τεράστιου ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Τα Τουρκικά Πετρέλαια θα αρχίσουν αυτή την εβδομάδα να παραδίδουν αέριο από τρεις γεωτρήσεις στο εξαιρετικά βαθύ κοίτασμα φυσικού αερίου Sakarya, δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ο Μπιλγκίν σε μια τεράστια χερσαία εγκατάσταση επεξεργασίας κοντά στην πόλη Φίλιος της Μαύρης Θάλασσας, όπου οι εργαζόμενοι έτρεχαν για να προετοιμαστούν για την τελετή έναρξης αυτή την εβδομάδα.

Έως και 710 δισ. κυβικά μέτρα ανακτήσιμου φυσικού αερίου ανακαλύφθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται στο κοίτασμα Sakarya, σύμφωνα με τα Τουρκικά Πετρέλαια.

Η Τουρκία αναπτύσσει το έργο με μια κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν ο αμερικανικός όμιλος υπηρεσιών πετρελαίου Schlumberger και η βρετανική Subsea 7.

Η εγκατάσταση θα αρχίσει να παράγει 10 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα, μόλις επτά ακόμη γεωτρήσεις τεθούν σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο, δήλωσε η Bilgin. Αυτό θα αντιστοιχούσε περίπου στο 7% της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου της Τουρκίας πέρυσι, σύμφωνα με υπολογισμούς των Financial Times που βασίζονται σε στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενεργειακών Αγορών.

Μέρος του φυσικού αερίου που παράγεται στην περιοχή θα εξαχθεί, δήλωσε ο Μπιλγκίν, προσθέτοντας ότι βλέπει "καλές δυνατότητες για την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου". Πολλές κυβερνήσεις σε ολόκληρη την ήπειρο εξακολουθούν να ανησυχούν για τις προμήθειες του επόμενου χειμώνα με τους μεγάλους ρωσικούς αγωγούς κλειστούς.

"Με τις υπάρχουσες συνθήκες της αγοράς, νομίζω ότι δεν πρόκειται να δυσκολευτούμε να βρούμε πελάτες", δήλωσε ο Μπιλγκίν.

Η Turkish Petroleum, η οποία δαπάνησε 1,8 δισ. δολάρια για την πρώτη φάση του έργου, σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή τα επόμενα χρόνια.Ο Μπιλγκίν δήλωσε ότι ελπίζει ότι η παραγωγή θα φθάσει τα 40 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα μόλις λειτουργήσει σε πλήρη δυναμικότητα. Αρνήθηκε να σχολιάσει πόσο θα κοστίσουν οι μελλοντικές φάσεις, αλλά δήλωσε βέβαιος ότι η Turkish Petroleum θα μπορούσε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση, δεδομένου ότι το φυσικό αέριο θεωρείται "μεταβατικό καύσιμο".

Ξεχωριστά, ο Μπιλγκίν αναγνώρισε ότι οι εκπτώσεις στη ρωσική ενέργεια έχουν ενισχύσει τις επιχειρήσεις της Turkish Petroleum, υπογραμμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία συνέχισε να εμβαθύνει τις εμπορικές της σχέσεις με τη Μόσχα, παρά το γεγονός ότι οι δυτικοί σύμμαχοι της Άγκυρας αποφεύγουν τη χώρα λόγω του πολέμου του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

"Έχουμε ενσωματώσει [τη ρωσική ενέργεια] στο επιχειρηματικό μας μοντέλο", δήλωσε, προσθέτοντας ότι "μας δημιουργούσε σίγουρα πρόσθετα περιθώρια κέρδους και πρόσθετες επιλογές".