Ένα hedge fund με έδρα το Λονδίνο αμφισβήτησε ευθέως την κυβέρνηση της Ιταλίας σχετικά με το ποιος θα ηγηθεί της κρατικά ελεγχόμενης εταιρείας κοινής ωφέλειας Enel, παρουσιάζοντας τον δικό του εναλλακτικό κατάλογο υποψηφίων για το διοικητικό συμβούλιο αναφέρουν οι FT. Την περασμένη εβδομάδα ο δεξιός συνασπισμός της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι κατέθεσε μια σειρά προτάσεων για την αλλαγή της σύνθεσης των

διοικητικών συμβουλίων των κρατικά ελεγχόμενων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών ομίλων Enel και Eni και του αμυντικού ομίλου Leonardo. Οι μέτοχοι θα πρέπει να εγκρίνουν τους διορισμούς αυτούς στις επερχόμενες ετήσιες συνελεύσεις των εταιρειών.

Η κυβέρνηση κατέχει 23% των μετοχών της Enel μέσω του υπουργείου Οικονομικών. Οι μέτοχοι μειοψηφίας συνήθως δεν αμφισβητούν τις προτάσεις της κυβέρνησης και λαμβάνουν τρεις από τις εννέα θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο, ενώ οι διευθυντές επιλέγονται συνήθως από κατάλογο που προτείνεται από ομάδα εγχώριων επενδυτών. Οι μέτοχοι της Enel θα συνεδριάσουν στις 10 Μαΐου.

Ο Zach Mecelis, επικεφαλής της Covalis Capital, μιας εταιρείας που εδρεύει στο Mayfair και ειδικεύεται σε επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, δήλωσε στους Financial Times ότι οι προτάσεις ήταν αποτέλεσμα ενός πολιτικού συμβιβασμού.

"Οι μέτοχοι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν. Είναι θέμα διακυβέρνησης και διαφάνειας", δήλωσε ο Mecelis, ο οποίος είναι επενδυτής στην Enel από το 2004. Η Covalis Capital κατέχει σήμερα λιγότερο από το 3% της επιχείρησης κοινής ωφέλειας αξίας 58 δισ. ευρώ.

"Θέλω να τελειώσει αυτή η τοξική διαδικασία (διορισμού της διοίκησης)".

Ο Flavio Cattaneo, επί του παρόντος μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ασφαλιστικής εταιρείας Generali και πρώην επικεφαλής του κρατικά ελεγχόμενου ομίλου υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας Terna, είναι η προτίμηση της κυβέρνησης για διευθύνων σύμβουλος. Ο Paolo Scaroni, πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας AC Milan και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Eni, προτάθηκε ως πρόεδρος της Enel.

Ο Μελόνι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης βασίστηκαν "στις ικανότητες και όχι στην πολιτική τοποθέτηση".

Η διαδικασία διορισμών για τις κρατικές εταιρείες, η οποία λαμβάνει χώρα κάθε τρία χρόνια, είναι μια σημαντική στιγμή στην πολιτική και επιχειρηματική ζωή της Ιταλίας. Τα κόμματα των κυβερνητικών συνασπισμών παραδοσιακά διαπραγματεύονται τον διορισμό πολιτικών συνεργατών τους σε κορυφαίες θέσεις εργασίας, προκειμένου να ασκούν επιρροή στις εταιρείες κατά τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης.

Οι προτάσεις ήταν το αποτέλεσμα πολυήμερων σκληρών διαπραγματεύσεων εντός της κυβέρνησης, σύμφωνα με πολλούς ανθρώπους που έχουν ενημερωθεί για τις συνομιλίες. Η πρωθυπουργός εγκατέλειψε τον υποψήφιο που προτιμούσε για να ηγηθεί της Enel για να αποφύγει τη σύγκρουση με τους εταίρους της στον συνασπισμό, συμπεριλαμβανομένων του Ματέο Σαλβίνι και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μακροχρόνιου συμμάχου του Σκαρόνι, σύμφωνα με τους ανθρώπους και πολλαπλές αναφορές στα μέσα ενημέρωσης.

Οι μετοχές της Enel υποχώρησαν κατά 4% την Πέμπτη μετά την ανακοίνωση των προτεινόμενων διορισμών λόγω φόβων για ανατροπή της τρέχουσας στρατηγικής ενεργειακής μετάβασης, σύμφωνα με τους αναλυτές.

"Η μετοχή της Enel θα ανέβει 30 έως 40% αν αυτή η διαδικασία διεξαχθεί διαφορετικά", δήλωσε ο Mecelis.

Σύμφωνα με τον Mecelis, η Enel διαπραγματεύεται με έκπτωση σε σύγκριση με την ισπανική Iberdrola και τη γαλλική EDF κυρίως επειδή οι πολιτικές απαιτήσεις υπερτερούν των συμφερόντων των μετόχων και της στρατηγικής της εταιρείας.

Ο απερχόμενος επικεφαλής της Enel Francesco Starace δήλωσε πέρυσι ότι η εταιρεία θα πουλήσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 21 δισ. ευρώ, αποχωρώντας από χώρες όπως η Αργεντινή, το Περού και η Ρουμανία, προκειμένου να μειώσει το χρέος της εταιρείας ύψους 96 δισ. ευρώ.

Ο Starace συγκρούστηκε με τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας, η οποία βρίσκεται στην εξουσία από τον Οκτώβριο, σχετικά με τη στρατηγική της εταιρείας. Σύμφωνα με τη Mecelis, ωστόσο, η νέα προτεινόμενη διοίκηση δεν έχει εναλλακτικό σχέδιο να παρουσιάσει στους μετόχους.

"Υπερασπίζομαι όλους τους άλλους που δεν μπορούν να μιλήσουν για τον εαυτό τους και όπως εγώ απορρίπτουν αυτή τη διαδικασία", δήλωσε ο Mecelis. "Δεν είμαι ακτιβιστής, απλώς δεν έχω άλλη επιλογή".

Η ιταλική κυβέρνηση δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλια. Η Enel θα δημοσιεύσει τον κατάλογο των υποψηφίων για το διοικητικό συμβούλιο που έλαβε από τους μετόχους την Τρίτη.