Η Shell παρουσίασε το πρώτο της ηλεκτρικό οχηματαγωγό πλοίο, το οποίο είναι επίσης το πρώτο ηλεκτρικό πλοίο που λειτουργεί στη Σιγκαπούρη. Η τελετή θέσης σε λειτουργία του νέου πλοίου χρησιμοποιήθηκε επίσης για την ανακοίνωση μιας ευρείας νέας συνεργασίας με τη Ναυτιλιακή και Λιμενική Αρχή της Σιγκαπούρης για την προώθηση της υιοθέτησης ηλεκτρικών λιμενικών σκαφών και καυσίμων χαμηλών και μηδενικών εκπομπών άνθρακα.

Το Penguin Refresh είναι το πρώτο από τα τρία πλήρως ηλεκτρικά σκάφη που θα θέσει σε λειτουργία η Shell έως τον Αύγουστο του 2023, παρέχοντας μεταφορές στο πάρκο Shell Energy and Chemicals Park Singapore που βρίσκεται στο νησί Bukom. Τα σκάφη θα ταξιδεύουν μεταξύ των εγκαταστάσεων της Shell και της Σιγκαπούρης και αναμένεται να μεταφέρουν έως και 3.000 επιβάτες καθημερινά. 

Το νέο πλοίο είναι το πρώτο ηλεκτρικό οχηματαγωγό πλοίο που λειτουργεί από τη Shell παγκοσμίως. Κάθε ένα από τα τρία πλοία διαθέτει θέσεις για 200 επιβάτες. Η λειτουργία τους αναμένεται να εξοικονομήσει σχεδόν 2.000 τόνους καυσίμων ετησίως.

Η Shell ανέφερε το 2021 ότι η Penguin International με έδρα τη Σιγκαπούρη, σχεδιάστρια, κατασκευάστρια, ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια ταχύπλοων σκαφών αλουμινίου, είχε κερδίσει τον διεθνή διαγωνισμό για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία των πλοίων. Η Penguin συνεργαζόταν με τους εταίρους του έργου Incat Crowther και Razor Blunt Labs για την ανάπτυξη των πλοίων, τα οποία, όπως είπαν, σχεδίαζαν να τροφοδοτούνται με σύστημα μπαταριών ιόντων λιθίου χωρητικότητας 1,2 MWh και να κινούνται με ταχύτητες άνω των 20 κόμβων. Όταν ελλιμενίζονται στο Shell Bukom, είπαν ότι τα πλοία θα φορτίζονται μέσω ενός συνδυασμού γρήγορης φόρτισης κατά τις ώρες αιχμής και αργής φόρτισης κατά τις ώρες εκτός αιχμής και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το αντικείμενο εργασιών της Penguin περιλάμβανε επίσης το σχεδιασμό, την εγκατάσταση και τη λειτουργία υπερταχέων φορτιστών ξηράς στο Bukom, οι οποίοι θα ήταν σε θέση να φορτίζουν κάθε πλοίο σε λιγότερο από 10 λεπτά.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής εναρκτήριας εκδήλωσης, η Shell και το MPA υπέγραψαν την πενταετή συμφωνία για την επέκταση της συνεργασίας τους για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές. Μεταξύ των βημάτων στα οποία συμφώνησαν να εργαστούν είναι για την υποδομή φόρτισης των ηλεκτρικών λιμενικών σκαφών. Η MPA θα συνεργαστεί με τη Shell για να διαθέσει τις εγκαταστάσεις φόρτισης στην εγκατάσταση στο Bukom για άλλους χρήστες ηλεκτρικών λιμενικών σκαφών. Η Shell συμφώνησε επίσης να διερευνήσει τη σκοπιμότητα επέκτασης της υποδομής φόρτισης ξηράς στο νησί, ώστε να χρησιμεύσει ως κόμβος ηλεκτροδότησης για τα λιμενικά σκάφη στη Σιγκαπούρη.

Οι δύο οργανισμοί θα συνεργαστούν επίσης για την έρευνα και την ανάπτυξη καυσίμων χαμηλών και μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό θα περιλαμβάνει την εκπαίδευση του πληρώματος στο χειρισμό, τη λειτουργία και τη συντήρηση των πλοίων που λειτουργούν με μελλοντικά εναλλακτικά καύσιμα.