Συμφωνία συνεργασίας για την ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στο Ιράν, τη χώρα με τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου και τα δεύτερα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, σύναψε η Gazprom.

Συμφωνία συνεργασίας για την ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στο Ιράν, τη χώρα με τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου και τα δεύτερα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, σύναψε η Gazprom. Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Shana τη Δευτέρα, μετά τη συνάντηση που είχαν ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας Αλεξέι Μίλερ και ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, η συμφωνία προβλέπει πιθανή συμμετοχή της Gazprom στο πρόγραμμα κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Ιράν-Πακιστάν-Ινδίας (IPI).

Προβλέπεται, παράλληλα, η αρωγή της Μόσχας στην προώθηση φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας προς τον κόλπο του Ομάν, καθώς και η συνεργασία στην ανάπτυξη του πετρελαϊκού κοιτάσματος Βόρειο Αζαντεγκάν, το οποίο αποτελεί τμήμα του μεγαλύτερου πετρελαϊκού κοιτάσματος στο Ιράν, Αζαντεγκάν. Η εκμετάλλευση του Αζαντεγκάν, τα αποθέματα του οποίου υπολογίζονται στα 42 δισ. βαρέλια αργού πετρελαίου, ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο. Για την υλοποίηση της συμφωνίας θα δημιουργηθούν ομάδες εργασίας και κοινοπραξία, σύμφωνα με το Shana.

Η σχετική ανακοίνωση της Gazprom αναφέρει ότι η κοινοπραξία θα δραστηριοποιηθεί επίσης στην κατασκευή δικτύων μεταφοράς ενεργειακών πόρων και διυλιστηρίων στο Ιράν, ενώ αποκαλύπτει ότι συζητήθηκε και το ενδεχόμενο τροφοδοσίας της ενεργειακής αγοράς στο βόρειο τμήμα της χώρας με ρωσικό φυσικό αέριο. Αναφέρει, εξάλλου, ότι οι Μίλερ και Αχμαντινετζάντ συζήτησαν την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης του φόρουμ των εξαγωγικών χωρών φυσικού αερίου ως «ενός διεθνούς οργανισμού με μόνιμη δραστηριοποίηση».

Οι εξελίξεις αυτές ήρθαν λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του γαλλικού ομίλου πετρελαίου και φυσικού αερίου Total ότι αποχωρεί από την ανάπτυξη του South Pars, του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στον κόσμο, υποστηρίζοντας ότι είναι υπερβολικό το πολιτικό κόστος της συνέχισης της δραστηριοποίησής του στο Ιράν. Τον προηγούμενο Μάιο, άλλωστε, και η Royal Dutch Shell είχε ενημερώσει ότι θα αποχωρούσε από την ανάπτυξη του συγκεκριμένου κοιτάσματος.