Ο γίγαντας χάλυβα και εξόρυξης ArcelorMittal SA ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συστήσει μια κοινοπραξία (JV) με τη βραζιλιάνικη εταιρεία ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Casa dos Ventos Energias, επιδιώκοντας να αναπτύξει ένα αιολικό έργο 554 MW στην πολιτεία Bahia της Βραζιλίας. Η ArcelorMittal Brazil θα έχει τον πλειοψηφικό έλεγχο της νέας εταιρείας, κατέχοντας ποσοστό 55%, ενώ ο βραζιλιάνος εταίρος της

θα κατέχει το 45%. Το δίδυμο σκοπεύει να διοχετεύσει περίπου 800 εκατ. δολάρια ΗΠΑ (731 εκατ. ευρώ) στο αιολικό έργο, το οποίο προσφέρει επίσης τη δυνατότητα προσθήκης 100 MW ηλιακής παραγωγής ενέργειας.

Η συμφωνία της κοινοπραξίας εγκρίθηκε από την αντιμονοπωλιακή ρυθμιστική αρχή CADE της Βραζιλίας και αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες 15 ημέρες.

Με την ονομασία Babilonia, το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή ενός αιολικού πάρκου που θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια για τις δραστηριότητες της ArcelorMittal Brazil και αναμένεται να καλύψει περίπου το 38% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας το 2030. Ο όμιλος χαλυβουργίας και εξόρυξης θα προμηθεύεται την ενέργεια βάσει σύμβασης 20 ετών, η οποία δεν έχει ακόμη υπογραφεί.

Το αιολικό πάρκο Babilonia θα βρίσκεται σε περιοχή με υψηλούς συντελεστές φορτίου πρόβλεψης και κοντά σε υφιστάμενη σύνδεση με το εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Το έργο βρίσκεται τώρα στο στάδιο της περιβαλλοντικής και κανονιστικής αδειοδότησης και αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του αργότερα φέτος. Η εμπορική λειτουργία θα ξεκινήσει το 2025.