Η εταιρεία υπεράκτιων εγκαταστάσεων DEME Offshore συνεργάζεται με τη Lifra, έναν ειδικό σε λύσεις ανύψωσης και μεταφοράς, για την ανάπτυξη μιας νέας μεθόδου εγκατάστασης για την επόμενη γενιά αιολικών πάρκων. Οι εταιρείες θα ενσωματώσουν την τεχνολογία γερανών της Lifra στα πλοία της DEME

τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται ενεργά σε έργα αιολικών πάρκων. Μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της εγκατάστασης είναι η αύξηση του μεγέθους και του βάρους της επόμενης γενιάς ανεμογεννητριών, καθώς και των θεμελίων και άλλων εξαρτημάτων. Η DEME αναφέρει ότι με το νέο σύστημα θα είναι δυνατή η ανέγερση υψηλότερων και βαρύτερων ανεμογεννητριών με τη χρήση των υφιστάμενων σκαφών. Αυτό θα επιτρέψει αφενός χαμηλότερο κόστος εγκατάστασης και αφετέρου θα παρέχει πρόσθετη χωρητικότητα που δεν θα εξαρτάται από την κατασκευή νέων πλοίων. Πολλές εταιρείες πραγματοποιούν μεγάλες επενδύσεις για την κατασκευή νέων πλοίων εγκατάστασης ανεμογεννητριών (WTIV) ικανών να χειριστούν την επόμενη γενιά ανεμογεννητριών.

Η DEME αναφέρει ότι, λόγω της ευελιξίας του, το νέο σύστημα που αναπτύσσεται με τη Lifra θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα υπάρχοντα πλωτά υπεράκτια πλοία βαριάς ανύψωσης, όπως το Orion και το Green Jade. Το Orion, που τέθηκε σε λειτουργία το 2019, είναι ένα πλοίο με ωφέλιμο φορτίο 30.000 τόνων και έναν κύριο γερανό ικανό να ανυψώσει 5.000 τόνους. Το Orion ήταν μέρος της ομάδας που ανέθεσε η DEME Offshore για τη σύμβαση μεταφοράς και εγκατάστασης 165 θεμελίων στο υπεράκτιο αιολικό πάρκο Hornsea Two της Ørsted στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το Green Jade ναυπηγείται στο ναυπηγείο της CSBC στο Kaohsiung της Ταϊβάν ως το πρώτο πλωτό, DP3 σκάφος υπεράκτιας εγκατάστασης που επίσης κατασκευάζεται στην Ταϊβάν. Με δυνατότητα ανύψωσης γερανού 4.000 τόνων, το Green Jade πρόκειται να αναπτυχθεί τόσο για τα έργα υπεράκτιων αιολικών πάρκων Hai Long όσο και για το Zhong Neng και να παραμείνει κυρίως στην Ασία και τον Ειρηνικό για να εξυπηρετήσει την αναδυόμενη αιολική βιομηχανία της περιοχής. Η DEME αναφέρει ότι το νέο σύστημα γερανού μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στα υπάρχοντα σκάφη της.

Η Lifra προσβλέπει στην αξιοποίηση της εμπειρίας της στην τεχνολογία ανύψωσης και μεταφοράς με τη χρήση της τεχνολογίας του γερανού εγκατάστασης LT 1500. Ο γερανός χρησιμοποιείται για εγκαταστάσεις χερσαίων αιολικών πάρκων και μπορεί να χειριστεί ύψη κόμβων έως και 820 πόδια και χρησιμοποιεί τον εξαιρετικά συμπαγή σχεδιασμό της Lifra. Η εταιρεία διαθέτει επίσης μια μοναδική εμπειρία με μια ειδική διαμόρφωση δύο γερανών που λειτουργούν παράλληλα.

"Η DEME Offshore είναι ενθουσιασμένη που φέρνει και πάλι μια ιδέα εγκατάστασης που αλλάζει τα δεδομένα στη βιομηχανία", δήλωσε ο Bart de Poorter, γενικός διευθυντής της DEME Offshore Renewables. "Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα αυτής της νέας κοινής τεχνολογίας, με κυριότερο τη δυνατότητα εγκατάστασης σταθερών ή πλωτών ανεμογεννητριών από πλωτό σκάφος, που σημαίνει φυσικά ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά το βάθος του νερού. Εκτός αυτού, δεν υπάρχουν πλέον ζητήματα ύψους ανύψωσης και οι σχετικές κινήσεις σε μεγάλα ύψη μπορούν να ελεγχθούν".

Οι εταίροι θα αναπτύξουν και θα ενσωματώσουν την τεχνολογία σταδιακά μετά από ένα εκτεταμένο πρόγραμμα δοκιμών. Αναμένουν ότι το νέο σύστημα θα είναι λειτουργικό το 2027.

N. Παλ.