ΙΕΑ για Αυστραλία: Οι Πρόσφατες Πολιτικές της θα Στηρίξουν τη Βιομηχανική Ανάπτυξη Βελτιώνοντας και την Ανθεκτικότητα του Ενεργειακού Συστήματος

ΙΕΑ για Αυστραλία: Οι Πρόσφατες Πολιτικές της θα Στηρίξουν τη Βιομηχανική Ανάπτυξη Βελτιώνοντας και την Ανθεκτικότητα του Ενεργειακού Συστήματος
energia.gr
Τετ, 19 Απριλίου 2023 - 16:29

Τους τελευταίους μήνες, η αυστραλιανή κυβέρνηση παρουσίασε μια σειρά από στρατηγικές πολιτικής για να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, τονίζει, μεταξύ άλλων, σε έκθεση του ο ΙΕΑ, η οποία δημοσιεύεται σήμερα. Όπως επισημαίνει ο Οργανισμός, αυτές οι  πρόσφατες πολιτικές κινήσεις θα στηρίξουν 

την οικονομική διαφοροποίηση και τη βιομηχανική ανάπτυξη  βελτιώνοντας παράλληλα την ανθεκτικότητα του ενεργειακού συστήματος της Αυστραλίας.

Ειδικότερα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εξέτασε, εν όψει της συγκεκριμένης έκθεσης, την πρόοδο της χώρας και συνιστά στις αρχές της να συνεχίσουν να ενισχύουν τις πολιτικές και τα μακροπρόθεσμα σχέδια ώστε να διασφαλιστεί η εκπλήρωση των στόχων.

Όπως υπογραμμίζει ο ΙΕΑ, η Αυστραλία είναι ένας σημαντικός εξαγωγέας τόσο των ορυκτών καυσίμων όσο και των κρίσιμων ορυκτών που χρησιμοποιούνται σε πολλές τεχνολογίες καθαρής ενέργειας. Μια επιτυχημένη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια θα υποστηρίξει την οικονομική διαφοροποίηση και τη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας, παρέχοντας, παράλληλα, μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα έναντι των παγκόσμιων κλυδωνισμών της αγοράς ενέργειας.

Από την τελευταία έκθεση του Οργανισμού το 2018, η Αυστραλία ψήφισε τον νόμο για την αλλαγή του κλίματος το 2022, ο οποίος διπλασιάζει τον στόχο για μειώσεις εκπομπών έως το 2030 και θέτει τον στόχο της επίτευξης καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050. Η αυστραλιανή κυβέρνηση υπέγραψε επίσης την Παγκόσμια Δέσμευση για το Μεθάνιο το 2022, συμπεριλαμβανόμενη στις 130 κυβερνήσεις που στοχεύουν συλλογικά στη μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά τουλάχιστον 30% έως το 2030.

Η νέα έκθεση του IEA χαιρετίζει αυτές τις στρατηγικές, συμπεριλαμβανομένου του Σχεδίου Rewiring the Nation, της Εθνικής Σύμπραξης για τον Μετασχηματισμό της Ενέργειας και της Εθνικής Στρατηγικής για την Ενεργειακή Απόδοση.

Εξάλλου, η έκθεση διαπιστώνει ότι η Αυστραλία μπορεί να σημειώσει επαρκή πρόοδο στις μειώσεις των εκπομπών έως το 2030 για να ευθυγραμμιστεί με τον στόχο του καθαρού μηδενισμού τους έως το 2050. Ωστόσο, απαιτούνται ισχυρότερες προσπάθειες για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την τόνωση των επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια. Απαιτείται μια συνολική κυβερνητική προσέγγιση για να τερματιστεί η υψηλή εξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα.

Η έκθεση του ΙΕΑ συνιστά την κατάρτιση ενός ενημερωμένου σχεδίου μείωσης των καθαρών μηδενικών εκπομπών ως το 2050 που θα καθοδηγεί την εφαρμογή σε όλους τους τομείς της δημόσιας διοίκησης.

Απαιτείται επίσης ένα εθνικό σύστημα πληροφοριών για την ενέργεια και το κλίμα για την παρακολούθηση της προόδου προς την επίτευξη αυτών των στόχων.Μεγαλύτερες προσπάθειες ενεργειακής απόδοσης στις μεταφορές και τις κατοικίες μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη της κορύφωσης των εκπομπών στην Αυστραλία και στο να μετριάσουν τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας.

Ο ΙΕΑ στην έκθεσή του εκτιμά ότι θα χρειαστεί βελτίωση της παραγωγικότητας κατά 60% για μια πορεία προς τις μηδενικές εκπομπές. Ο νέος Εθνικός Οικοδομικός Κώδικας και η Στρατηγική για τα Ηλεκτρικά Οχήματα αποτελούν κρίσιμα βήματα προόδου από αυτή την άποψη. Η ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Αυστραλία έχει θετική προοπτική χάρη στην επιτυχία των φωτοβολταϊκών στις στέγες, των φιλόδοξων στόχων και της αυξημένης χρηματοδότησης σε ομοσπονδιακό και κρατικό επίπεδο.

Τρία εκατομμύρια αυστραλιανά νοικοκυριά, ήτοι ένα στα τρία, διαθέτουν ηλιακές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, συνολικής ισχύος 17 GW.

Οι προσπάθειες απαλλαγής από τον άνθρακα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να ενταθούν σημαντικά, καθώς η Αυστραλία στοχεύει να αυξήσει το μερίδιο της παραγωγής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα έως το 2030 – με το 82% να προέρχεται από ΑΠΕ, από 27% σήμερα.

Αυτό θα απαιτήσει ταχεία θέσπιση ζωνών ΑΠΕ, επιτάχυνση της αδειοδότησης έργων που σχετίζονται με το δίκτυο και επιπλέον αποσύρσεις μονάδων άνθρακα.Η πανδημία του Covid-19, οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησαν ένα νέο σύνολο προκλήσεων ενεργειακής ασφάλειας για όλα τα μέλη του ΙΕΑ, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας. Το 2022, οι εγχώριες αγορές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας της Αυστραλίας παρουσίασαν διαταραχές στον εφοδιασμό και αύξηση των τιμών. Η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει θεσπίσει νόμους και προγράμματα που στοχεύουν στην ενίσχυση της εγχώριας ασφάλειας καυσίμων.

Με βάση τα διδάγματα από πρόσφατες ενεργειακές κρίσεις, οι επενδύσεις σε υποδομές καθαρής ενέργειας, δίκτυα, ευελιξία ενεργειακού συστήματος και διαθεσιμότητα καυσίμων θα πρέπει να αποτελούν βασικές προτεραιότητες για την ομαλή μετάβαση της Αυστραλίας, όπως τονίζεται στην έκθεση του ΙΕΑ.

Επίσης, σημειώνεται ότι μία από τις προκλήσεις ασφαλείας της Αυστραλίας είναι η έκθεσή της σε συχνά και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο ενεργειακός τομέας – από την παραγωγή έως τη μεταφορά και τη διανομή – θα πρέπει να είναι πιο ανθεκτικός για να αντιμετωπίσει καλύτερα τις ολοένα και πιο έντονες καταιγίδες, τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές και τα κύματα καύσωνα.Ο Οργανισμός προσθέτει, επίσης, ότι η Αυστραλία δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον ενεργειακό τομέα εκτός της ηλεκτρικής ενέργειας.

Απαιτείται ένα σχέδιο για τον ενεργειακό τομέα σε εθνικό επίπεδο που καθορίζει τα μελλοντικά βήματα για την ανθεκτικότητα στο κλίμα. Η Αυστραλία έχει, επίσης, τη δυνατότητα να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην παροχή κρίσιμων ορυκτών και νέων τεχνολογιών μετάβασης προς την καθαρή ενέργεια παγκοσμίως.

Παράγει κοβάλτιο, στοιχεία σπανίων γαιών και λίθιο, του οποίου είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός.Το 2022, μέσω του πρότζεκτ Ενεργειακής Εφοδιαστικής Αλυσίδας Υδρογόνου (HESC) της Αυστραλίας, παρήγαγε και μετέφερε υγροποιημένο υδρογόνο στην Ιαπωνία, την πρώτη αποστολή του είδους στον κόσμο.

Γενικότερα, η Αυστραλία έχει ένα ευρύ φάσμα έργων επίδειξης για ανάπτυξη δέσμευσης και αποθήκευσης υδρογόνου και χαμηλών εκπομπών άνθρακα, τα οποία είναι επίσης κρίσιμα για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα σε τομείς της βιομηχανίας όπου οι εκπομπές είναι πιο δύσκολο να μειωθούν.