Το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ σχεδιάζει να υποχρεώσει τις εισηγμένες εταιρείες του να ποσοτικοποιήσουν και να αποκαλύψουν περισσότερα για τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο. Οι προτεινόμενες νέες γνωστοποιήσεις θα είναι αυστηρότερες και εκτενέστερες από το ισχύον πλαίσιο του Χονγκ Κονγκ "συμμόρφωση ή εξήγηση", το οποίο ζητά από τις εταιρείες να προβούν σε γνωστοποιήσεις ή να δικαιολογήσουν την απουσία τους.

Θα ευθυγραμμίσουν την αγορά με τους κανόνες που αναπτύσσει το Συμβούλιο Διεθνών Προτύπων Βιωσιμότητας, το οποίο ιδρύθηκε από το Ίδρυμα IFRS Foundation με έδρα το Λονδίνο ως συμπλήρωμα του Συμβουλίου Διεθνών Λογιστικών Προτύπων.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες του Χονγκ Κονγκ, οι εταιρείες θα πρέπει να αναφέρουν λεπτομέρειες για τα σχέδια μετάβασης, να μετρούν και να γνωστοποιούν τις εκπομπές της κλίμακας 3 και να επεξηγούν για τους επενδυτές τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η κλιματική αλλαγή. Για τα πρώτα δύο χρόνια, οι εταιρείες μπορούν να περιγράφουν ορισμένα από αυτά τα μέτρα χωρίς να τα ποσοτικοποιούν, αλλά από το 2026 θα πρέπει να είναι πλήρως συμβατές, ανέφερε το έγγραφο διαβούλευσης την Παρασκευή.

Οι υποψήφιοι για δημόσιες εγγραφές θα πρέπει επίσης να γνωστοποιούν ουσιώδεις πληροφορίες ESG στα ενημερωτικά τους δελτία.

Η πρόταση, η οποία είναι ανοικτή για σχόλια έως τις 14 Ιουλίου, θα καταστήσει το Χονγκ Κονγκ ένα από τα πρώτα χρηματιστήρια στον κόσμο που θα προσπαθήσει να ευθυγραμμίσει τις υποχρεωτικές γνωστοποιήσεις με το ISSB. Η Σιγκαπούρη έχει υποχρεωτική αναφορά για το κλίμα για ορισμένες βιομηχανίες, ενώ άλλες αναμένεται μόνο να "συμμορφωθούν ή να εξηγήσουν". Η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο υποχρεωτικών γνωστοποιήσεων ESG, αρχής γενομένης από τις κρατικές επιχειρήσεις, και η Αυστραλία επεξεργάζεται ένα πρότυπο για χρηματοοικονομικές γνωστοποιήσεις που σχετίζονται με το κλίμα.