Στην έκθεσή του για τις εξελίξεις στον τομέα του πετρελαίου κατά το 2008, με τίτλο «Παγκόσμιες Πετρελαϊκές Πολιτικές», ο ΟΠΕΚ υπογραμμίζει ότι υπάρχει ενδεχόμενο να επιβραδύνη τις επενδύσεις για την αύξηση της προσφοράς πετρελαίου.

Στην έκθεσή του για τις εξελίξεις στον τομέα του πετρελαίου κατά το 2008, με τίτλο «Παγκόσμιες Πετρελαϊκές Πολιτικές», ο ΟΠΕΚ υπογραμμίζει ότι υπάρχει ενδεχόμενο να επιβραδύνη τις επενδύσεις για την αύξηση της προσφοράς πετρελαίου. Ο ΟΠΕΚ επικαλείται την μείωση της ζητήσεως στις καταναλώτριες χώρες μέσω της εξοικονομήσεως ενεργείας και της μεγαλυτέρας στροφής των αναπτυγμένων χωρών σε εναλλακτικές πηγές ενεργείας όπως είναι τα βιοκαύσιμα.

Στον πρόλογο της εκθέσεως η ηγεσία του ΟΠΕΚ επαναλαμβάνει την θέση του Οργανισμού ότι σήμερα «υπάρχει περισσότερο από αρκετό πετρέλαιο στην αγορά» και κατηγόρησε άλλους παράγοντες εκτός προσφοράς, όπως το αδύναμο πετρέλαιο, για την άνοδο των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Ο ΟΠΕΚ προβαίνει στην εκτίμηση ότι η ζήτησις πετρελαίου θα ανέλθη το 2003 σε 113 εκ. βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα - 4 εκ. βαρέλια την ημέρα λιγώτερα από την σχετική εκτίμηση της αντιστοίχου εκθέσεως του ΟΠΕΚ για το 2007 - σε σύγκριση με 85 εκ. βαρέλια την ημέρα το 2006. Ο διεθνής οργανισμός αποδίδει αυτή την αναθεώρηση προς τα κάτω «εν μέρει στην υπόθεση για τιμή μεταξύ 70 και 90 δολλαρίων το βαρέλι για το «καλάθι» του ΟΠΕΚ, έναντι 50 με 70 δολλαρίων το βαρέλι κατά το 2007».

Θα εξακολουθήση να ισχύη

Στην έκθεση αναφέρεται ότι «το πετρέλαιο ήταν στην πρώτη θέση όσον αφορά στην αντιμετώπιση των αυξανομένων ενεργειακών αναγκών του πλανήτη τις προηγούμενες τέσσερεις δεκαετίες και υπάρχει σαφής προσδοκία ότι αυτή η πραγματικότης θα εξακολουθήση να ισχύη».

Παράλληλα οι συντάκτες της εκθέσεως τονίζουν ότι το αργό πετρέλαιο και τα άλλα ορυκτά καύσιμα θα αντιστοιχούν στο 85% του ενεργειακού μίγματος το 2030. Οι ειδικοί του ΟΠΕΚ προσθέτουν ότι «αναμένεται αύξησις της ζητήσεως για φυσικό αέριο με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ ο γαιάνθρακας ανακτά την σημασία του στο ενεργειακό μίγμα».

Ωστόσο, ήταν σαφείς οι διαφορές μεταξύ των διαπιστώσεων του ΟΠΕΚ και αυτών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), που συμβουλεύει για θέματα ενεργείας τις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, για την περίοδο έως το 2013.

Ενώ οι εκτιμήσεις στις οποίες προέβη η IEA την 1η Ιουλίου κάνουν λόγο για αύξηση της ζητήσεως, έως το 2013, κατά 1,5 εκ. βαρέλια την ημέρα, με ρυθμό ταχύτερο από το μέσο όρο αυξήσεως της προσφοράς, ο ΟΠΕΚ αναμένει αύξηση της ζητήσεως κατά 1,3 εκ. βαρέλια την ημέρα ετησίως έως το 2012, και επιβράδυνση μακροπρόθεσμα, σε 1,2 εκ. βαρέλια την ημέρα ετησίως.

Εκτιμήσεις για την προσφορά

Επί πλέον, ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι, κατά την περίοδο έως το 2012, εξαιρουμένης της προσφοράς αργού πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ, οι συσσώρευσις στην συνολική προσφορά - πετρέλαιο από τις εκτός ΟΠΕΚ πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, βιοκαύσιμα και άλλες ενεργειακές πηγές. - θα ανέρχονται ετησίως σε 1,4 εκ. βαρέλια την ημέρα, πάνω από τον ρυθμό αυξήσεως της ζητήσεως. «Εάν τα κράτη-μέλη μας δουν ότι η ζήτησις είναι μειωμένη, δεν θα επενδύσουν», δήλωσε στο Ρώυτερ ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Αμπντάλα αλ Μπάντρι. «Εχουν προβλήματα εκπαιδεύσεως –προειδοποίησε- έχουν προβλήματα στεγάσεως, έχουν προβλήματα στον τομέα υγείας, έχουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Εχουν πολλές δραστηριότητες στις οποίες μπορούν να επενδύσουν».

Ο Οργανισμός ενημέρωσε ότι τα τρέχοντα προγράμματα για ανάπτυξη πεδίων αντλήσεως πετρελαίου θα αυξήσουν την παραγωγική δυναμικότητα κατά 5 εκατομύρια βαρέλια την ημέρα και περισσότερο μέχρι το 2012.

«Υπάρχει, παρ΄ όλα αυτά, -τονίζεται στην έκθεση- σαφής πιθανότης σπατάλης πόρων σε παραγωγική δυναμικότητα που δεν χρειάζεται».

(Από την εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, 12/07/2008)