Στην Ολλανδία, ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς TenneT υπέγραψε επίσημα συμβάσεις αξίας περίπου 30 δισ. ευρώ για την εξασφάλιση εξαρτημάτων για την ανάπτυξη της ικανότητας μεταφοράς ενέργειας από αιολικά στη Βόρεια Θάλασσα. Οι συμφωνίες καλύπτουν σταθμούς μετατροπέων στη θάλασσα και στην ξηρά για 14 συστήματα σύνδεσης με

το δίκτυο που θα μεταφέρουν ενέργεια από υπεράκτια αιολικά πάρκα στη γερμανική και την ολλανδική Βόρεια Θάλασσα.

Με τις συμβάσεις για 11 από αυτά τα συστήματα να έχουν ανατεθεί στα τέλη Μαρτίου, η TenneT πρόσθεσε τα τρία τελευταία κατά την τελετή υπογραφής στη Γερμανία.

Οι συμβάσεις υπογράφηκαν με τη συνεργασία Hitachi Energy/Petrofac και τρεις κοινοπραξίες - GE/Sembcorp (SMOP), GE/McDermott και Siemens Energy/Dragados.

Τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται για τη μετατροπή του εναλλασσόμενου ρεύματος σε συνεχές και αντίστροφα θα κατασκευάζονται αποκλειστικά στις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις παραγωγής των μελών των κοινοπραξιών σε όλα τα έργα.

Τα 14 συστήματα μεταφοράς αναμένεται να υλοποιηθούν έως το 2031.

Ο COO της TenneT Tim Meyerjurgens δήλωσε: "Ως ο κορυφαίος διαχειριστής υπεράκτιων συστημάτων μεταφοράς στην ΕΕ, διαθέτουμε την τεχνογνωσία που απαιτείται για να κάνουμε πραγματικότητα τον στόχο της Ευρώπης για την εξασφάλιση ανεξάρτητου εφοδιασμού με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.