Η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας της Πολωνίας PGE ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι μια μονάδα της εταιρείας υπέγραψε συμφωνία με τη Siemens Gamesa Renewable Energy (GCTAF.PK) για την παράδοση και εγκατάσταση 107 υπεράκτιων ανεμογεννητριών στο πλαίσιο του έργου Baltica 2. Οι ανεμογεννήτριες θα έχουν δυναμικότητα 14 MW η καθεμία, σε σύνολο 1.498 MW

 

 

και αναμένεται να εγκατασταθούν έως το τέταρτο τρίμηνο του 2027. "Πρόκειται για μια πρωτοποριακή απόφαση και τη μεγαλύτερη σύμβαση στην ιστορία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Πολωνία. Εκτιμούμε ότι μόνο αυτό το έργο θα είναι σε θέση να παρέχει πράσινη ενέργεια σε περίπου 2,4 εκατομμύρια πολωνικά σπίτια", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Wojciech Dąbrowski κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

Τον Φεβρουάριο του 2021, η PGE και ο Δανός εταίρος Ørsted (ORSTED.CO) υπέγραψαν συμφωνία για τη σύσταση κοινοπραξίας 50/50 για την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία δύο υπεράκτιων αιολικών έργων - Baltica 2 και 3 στη Βαλτική Θάλασσα - με συνολική δυνητική δυναμικότητα έως 2,5 γιγαβάτ.

Σύμφωνα με τη στρατηγική της PGE, τα έργα Baltica 2 και 3 πρόκειται να ολοκληρωθούν έως το 2030, ενώ το ζεύγος αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη επένδυση της Πολωνίας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι σήμερα, αξίας 44 δισεκατομμυρίων ζλότυ (10,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων), δήλωσε την Πέμπτη στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ireneusz Zyska.