Η σαουδαραβική ενεργειακή εταιρεία ACWA Power πρόκειται να κατασκευάσει μία μονάδα ηλιακής ενέργειας ισχύος 1.000 μεγαβάτ στο Ιράκ, σηματοδοτώντας το πρώτο έργο καθαρής ενέργειας της χώρας. Το έργο θα αναπτυχθεί ως κοινοπραξία στην πόλη Νατζάφ, που βρίσκεται 160 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Βαγδάτης.

Επίσης στην κατασκευαστική εταιρεία PowerChina έχει ανατεθεί σύμβαση για την κατασκευή μονάδας ηλιακής ενέργειας 250 MW στη χώρα.

Σύμφωνα με τον υπουργό ηλεκτρισμού του Ιράκ, Ziad Fadel, η σαουδαραβική εταιρεία θα κατασκευάσει το εργοστάσιο ηλιακής ενέργειας στη Najaf ως κοινό επενδυτικό έργο. Η τοπική κυβέρνηση έχει ήδη παραχωρήσει γη για το έργο.

Η εταιρική σχέση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράκ θα ενισχύσει την αξιοπιστία των ηλεκτρικών δικτύων στις δύο χώρες, θα επιφέρει οικονομική εξοικονόμηση και θα προσελκύσει επενδύσεις σε έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι δύο χώρες θα διερευνήσουν ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και θα επωφεληθούν από τις δυνατότητες της ACWA Power και τη συμβολή της στην ανάπτυξη μελλοντικών έργων στο Ιράκ.