Η Γερμανία Σχεδιάζει να Ανοίξει Ένα Νέο Τερματικό Σταθμό LNG στη Βαλτική την Άνοιξη του 2024

Η Γερμανία Σχεδιάζει να Ανοίξει Ένα Νέο Τερματικό Σταθμό LNG στη Βαλτική την Άνοιξη του 2024
energia.gr
Σαβ, 22 Απριλίου 2023 - 10:00

Η Γερμανία επιδιώκει να ανοίξει έως τις αρχές του 2024 έναν αμφιλεγόμενο τερματικό σταθμό LNG που θα συνδέεται με υποδομές από το δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream της Ρωσίας, όπως αναφέρει το Bloomberg

Οι αξιωματούχοι συζήτησαν το σχέδιο το βράδυ της Πέμπτης κατά τη διάρκεια μιας κλειστής συνάντησης με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, σύμφωνα με εκπροσώπους τεσσάρων οργανώσεων που βρίσκονταν στην αίθουσα.

"Ένας αγωγός θα τροφοδοτεί την υπάρχουσα υποδομή φυσικού αερίου στο Λούμπμιν από την άνοιξη του 2024", δήλωσε ο Χάμπεκ, αναφερόμενος στο σημείο σύνδεσης με την ηπειρωτική χώρα όπου καταλήγουν και οι αδρανείς γραμμές του Nord Stream.

Εκπρόσωποι της WWF, της ομάδας προστασίας της φύσης BUND και της Environmental Action Germany επιβεβαίωσαν τα σχόλια. Ένας εκπρόσωπος της Baltic Sea Resorts επιβεβαίωσε επίσης τις παρατηρήσεις του Χάμπεκ. 

Η Γερμανία προσπαθεί να βελτιώσει την ενεργειακή της ασφάλεια, καθώς ανακάμπτει από μια ιστορική κρίση εφοδιασμού λόγω των επιπτώσεων του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ρωσία περιόρισε σοβαρά τις ροές φυσικού αερίου προς τη Γερμανία πέρυσι, μεταξύ άλλων μέσω των Nord Stream προς τη Γερμανία. Το δίκτυο αυτό αχρηστεύτηκε αργότερα από μια μυστηριώδη έκρηξη. 

Η Γερμανία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο LNG για να καλύψει το κενό στον ενεργειακό της εφοδιασμό, ιδίως λόγω του κλεισίματος των τελευταίων εναπομεινάντων πυρηνικών σταθμών της.

Έχει ανοίξει τρεις πλωτούς τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ αναμένονται και άλλοι. Ωστόσο, τα σχέδια αυτά έχουν αντιμετωπιστεί με διαμαρτυρίες από τοπικές ομάδες λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών, με ορισμένους να υπόσχονται νομικές ενέργειες εάν ο τερματικός σταθμός της Βαλτικής προχωρήσει. 

Η κυβέρνηση αγόρασε σωλήνες που ανήκαν στον αγωγό Nord Stream 2 για την κατασκευή τερματικού σταθμού στα ανοικτά της νήσου Ρούγκεν, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Οικονομίας.

Την Παρασκευή, μια εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τα σχόλια του Χάμπεκ σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, αλλά πρόσθεσε: "Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, τόσο o καγκελάριος όσο και ο υπουργός Χάμπεκ τόνισαν τον επείγοντα χαρακτήρα της δράσης". 

Η βιομηχανία φυσικού αερίου της χώρας προειδοποίησε επίσης για ελλείψεις εφοδιασμού τον επόμενο χειμώνα.

(από capital.gr)