Η Μόσχα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να δεσμεύσει και να θέσει υπό τη διαχείρισή της τα περιουσιακά στοιχεία ξένων επιχειρήσεων που λειτουργούν στη Ρωσία, όπως η φινλανδική Fortum, δήλωσε τη Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής κρατικής τράπεζας VTB, Αντρέι Κόστιν, προσθέτοντας ότι θα επιστραφούν όταν αρθούν οι δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

Στο πλαίσιο συνέντευξης που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24, ο Κόστιν τόνισε ότι η Ρωσία πρέπει να προσελκύσει ότο το δυνατόν περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια και για να το επιτύχει αυτό θα μπορούσε να προσφέρει σε επενδυτές ποσοστά συμμετοχής, χωρίς δικαίωμα ελέγχου, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας ιδιωτικοποίησης.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Ρωσία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων ξένων εταιρειών, μια διαδικασία -όπως είπε- που θα αντικατοπτρίζει τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό, όπως μεταδίδει το Reuters.

Θυμίζεται ότι η VTB, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, αναγκάστηκε να τερματίσει τις δραστηριότητές της στην Ευρώπη στο πλαίσιο των δυτικών κυρώσεων.

"Μας είπαν ότι (η γερμανική θυγατρική μας) δεν είχε πλέον άδεια να λειτουργεί”, ανέφερε ο Κόστιν, εξηγώντας ότι η ρωσική μονάδα τέθηκε υπό διαχείριση, με τα περιουσιακά της στοιχεία να βγαίνουν προς πώληση και οτιδήποτε απομείνει να "παγώνει” έως ότου αρθούν οι κυρώσεις.

Ως παράδειγμα μεγάλης ξένης εταιρείας που θα μπορούσε να τεθεί στο στόχαστρο, ο Κόστιν ανέφερε την περίπτωση της φιλανδικής εταιρείας κοινής ωφέλειας Fortum.

"Γιατί, π.χ., να μην τα δεσμεύσουμε; Να δοθούν σε κάποια εταιρεία διαχείρισης όπως η Interrao, που θα τα διαχειρίζεται και θα πληρώνει γι’ αυτό στην κυβέρνηση”, δήλωσε ο Κόστιν. "Και όταν αρθούν οι κυρώσεις, θα τους τα επιστρέψουμε. Έτσι είναι το δίκαιο”, πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η φινλανδική εταιρεία κοινής ωφέλειας δήλωσε τον Μάιο του 2022 ότι θα "επιδιώξει μια ελεγχόμενη έξοδο” από τη χώρα, όπως και πολλές άλλες ξένες επιχειρήσεις, ως αντίδραση στην εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ωστόσο, το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους η εταιρεία έκανε γνωστό ότι "ξ ολοκλήρωση της εξόδου είναι πιθανό να διαρκέσει περισσότερο χρόνο και εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές αβεβαιότητες -όπως οι εγκρίσεις των ρυθμιστικών αρχών- που σχετίζονται με την εξελισσόμενη διαδικασία αποεπένδυσης”.

(από capital.gr)