Στα 300 δολάρια θα φθάσει το βαρέλι το πετρέλαιο, εάν η αμερικανική Exxon Mobil προχωρήσει και πάλι σε πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της χώρας Ούγκο Τσάβες.

Στα 300 δολάρια θα φθάσει το βαρέλι το πετρέλαιο, εάν η αμερικανική Exxon Mobil προχωρήσει και πάλι σε πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της χώρας Ούγκο Τσάβες. Ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός εξασφάλισε δικαστική απόφαση, σύμφωνα με την οποία θα παγώσουν περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας αξίας 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων, διότι η κυβέρνηση Τσάβες αποφάσισε να εθνικοποιήσει τεράστιο πρόγραμμα εκμετάλλευσης κοιτασμάτων. Αποτέλεσμα ήταν να κλιμακωθεί η ένταση μεταξύ Βενεζουέλας και Ηνωμένων Πολιτειών και να δοθεί ένα ακόμα κίνητρο, για να πυροδοτηθεί η άνοδος του πετρελαίου.

Πάντως, χθες στις διεθνείς αγορές το πετρέλαιο είχε εξασθενήσει, ενώ το δολάριο ενισχυόταν προς ευρώ μετά την ανακοίνωση μέτρων από τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Χένρι Πόλσον, με στόχο να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στους στεγαστικούς οργανισμούς Fannie Mae και Freddie Mac. Η αμφίδρομη σχέση πετρελαίου - δολαρίου αφήνει περιθώρια στους επενδυτές να αποχωρούν από το μαύρο χρυσό, όταν το δολάριο ενδυναμώνεται, οπότε τα εμπορεύματα δεν λογίζονται ως αντιστάθμισμα.

Η χθεσινή υποχώρηση του πετρελαίου, η πρώτη, που σημειώθηκε σε διάστημα τεσσάρων ημερών, έφερε τις τιμές του αργού στα 144,57 δολάρια το βαρέλι. Την Παρασκευή 11 Ιουλίου είχε σημειωθεί άνοδος ρεκόρ στα 147, 27 δολάρια το βαρέλι. Το 2007 οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν κατά 96%. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι ανησυχίες για προβλήματα στην παραγωγή της Βραζιλίας, του Ιράν και της Νιγηρίας ενδεχομένως να προκαλέσουν νέο ράλι αυτήν την εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ νωρίτερα χθες το πετρέλαιο είχε ανέλθει στα 146,37 δολάρια το βαρέλι, απέχοντας ελάχιστα από τα 147,27 δολάρια, λόγω των εξελίξεων στη Βραζιλία. Οι εργαζόμενοι στον κρατικό πετρελαϊκό κολοσσό της Petroleo Brasileiro (Petrobras) ξεκίνησαν πενθήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις στην περιοχή Κάμπος Μπαζίν. Τα πετρελαιοφόρα κοιτάσματά της προσφέρουν το 82% της συνολικής παραγωγής της χώρας, η οποία ανέρχεται σε 1,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

«Μία απεργία θα είχε σοβαρό αντίκτυπο διεθνώς, δεδομένου ότι η Βραζιλία συνιστά πηγή τροφοδοσίας του δυτικού ημισφαιρίου, ενώ η κυβέρνησή της διατηρεί σχετικά φιλικές σχέσεις με τις ΗΠΑ», παρατηρεί ο Τζεφ Σπίτελ, αναλυτής της Natixis Bleichroeder στο Χιούστον. Η Petrobras χάνει καθημερινά περί τα 400.000 βαρέλια εξαιτίας των κινητοποιήσεων. Η εταιρεία, πάντως, εξασφάλισε δικαστική απόφαση, με την οποία αφενός εμποδίζονται οι απεργοί να αναλάβουν τον έλεγχο στις πλατφόρμες άντλησης, αφετέρου προστατεύεται η διοίκησή της από παρεμβάσεις των εργαζομένων - με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να συντηρεί τις πλατφόρμες και τις εγκαταστάσεις, διαρκούσης της απεργίας.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 15/07/2008)