Η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τους 480 εκατ. τόνους, με ημερήσια παραγωγή περί τα 9,6 εκατ. βαρέλια, δήλωσε αποκλειστικά στο Reuters ρωσική κυβερνητική πηγή που γνωρίζει τα στοιχεία. Ο αριθμός, που δεν περιλαμβάνει τα συμπυκνώματα φυσικού αερίου, συμβαδίζει με τη δέσμευση της Ρωσίας να μειώσει την παραγωγή κατά 500.000 bpd σε 9,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα (bpd), από τον Μάρτιο έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters και την πηγή που αυτό επικαλείται

«Εάν κάνετε προβολή σε ολόκληρο  το έτος, η παραγωγή θα είναι 480 εκατομμύρια τόνοι», είπε η πηγή στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας τέτοιων δεδομένων. Το υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας δεν απάντησε σε αίτημα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου για σχολιασμό.

Υπενθυμίζεται ότι το 2022 η συνδυασμένη παραγωγή πετρελαίου και συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου της Ρωσίας αυξήθηκε σε 535 εκατομμύρια τόνους (10,7 εκατομμύρια bpd). Το συμπύκνωμα εξαιρείται από τις ποσοστώσεις παραγωγής που εφαρμόζει η ομάδα παραγωγών του OPEC+ για τη Ρωσία.Αυτή η παραγωγή μπορεί να φτάσει περίπου τους 520 εκατ. τόνους (10,4 εκατ. bpd) φέτος, σύμφωνα με την πηγή, λαμβάνοντας υπόψη περίπου 40 εκατομμύρια τόνους συμπυκνώματος αερίου.Το νούμερο είναι σημαντικά υψηλότερο από τις επίσημες προβλέψεις που υπολογίζουν την αναμενόμενη παραγωγή πετρελαίου και συμπυκνώματος φυσικού αερίου της Ρωσίας του 2023 σε 490 με 500 εκατ. τόνους (9,8 εκατ. έως 10 εκατ. bpd).

«Η ζήτηση πετρελαίου της Ρωσίας έχει σταθεροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό μετά το αρχικό σοκ κατά την έναρξη του πολέμου», ανέφεραν οι αναλυτές της J.P. Morgan σε ερευνητικό σημείωμα αυτόν τον μήνα.

«Πιστεύουμε ότι η ζήτηση έχει σχεδόν επιστρέψει στα προπολεμικά επίπεδα». Εκτίμησαν τη συνολική παραγωγή της Ρωσίας (αργό και συμπύκνωμα) σε 10,8 εκατομμύρια bpd τον Μάρτιο, μειωμένη κατά 250.000 bpd από τον Φεβρουάριο.Υπολογίζεται ότι η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας μειώθηκε τον Απρίλιο του 2022 μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση για αυτό που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία».

Ωστόσο, από τότε η Ρωσία έχει σημειώσει επιτυχίες αναφορικά με την πώληση του πετρελαίου που παράγει στην Κίνα και την Ινδία.Ωστόσο, προκειμένου να στηρίξει την τιμή του πετρελαίου και γενικά την ρωσική οικονομία, η Μόσχα αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή αργού πετρελαίου κατά 500.000 bpd μέχρι το τέλος του έτους.

Η Ρωσία, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία, έχει σταματήσει ή καθυστερήσει τη δημοσίευση ορισμένων από τα βασικά ενεργειακά της στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών σχετικά με την παραγωγή και τις εξαγωγές.

«Η έλλειψη διαφανών επίσημων δεδομένων από έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο καθιστά ολοένα και πιο δύσκολη την παρακολούθηση της παγκόσμιας προσφοράς και την ανάλυση των αγορών», ανέφεραν στο σημείωμα της έρευνας οι αναλυτές της J.P. Morgan.