Τα λιμάνια της Σιγκαπούρης, του Λος Άντζελες και του Λονγκ Μπιτς έγιναν τα τελευταία που προστέθηκαν στον αυξανόμενο κατάλογο των λιμενικών αρχών που δεσμεύονται να δημιουργήσουν πράσινους διαδρόμους για την υποστήριξη της πρωτοβουλίας του ΟΗΕ και των προσπαθειών για την επίτευξη της παγκόσμιας απαλλαγής από τον άνθρακα. Η τελευταία τριμερής συμφωνία ανακοινώθηκε την ώρα που η Σιγκαπούρη, η οποία θεωρείται

παγκόσμιος ναυτιλιακός κόμβος και πρωτοπορεί στις ναυτιλιακές πρωτοβουλίες, ξεκίνησε τη Ναυτιλιακή Εβδομάδα της Σιγκαπούρης, μια ετήσια συνάντηση της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας.

Στην περσινή εκδήλωση, ο υπουργός Μεταφορών της Σιγκαπούρης S. Iswaran ανακοίνωσε ότι η Σιγκαπούρη θα συμμετάσχει στη Διακήρυξη του Κλάιντεμπανκ για τους πράσινους ναυτιλιακούς διαδρόμους που δρομολογήθηκε στη διάσκεψη COP 26 του ΟΗΕ το 2021. Αυτό ακολουθήθηκε από μια συμφωνία τον Αύγουστο του 2022 για τη δρομολόγηση του μακρύτερου πράσινου διαδρόμου στον κόσμο μεταξύ Σιγκαπούρης και Ρότερνταμ.

Τα λιμάνια της Σιγκαπούρης, του Λονγκ Μπιτς και του Λος Άντζελες, με την υποστήριξη της C40 Cities, μιας παγκόσμιας διαδημοτικής σύμπραξης, ξεκίνησαν συζητήσεις για τη δημιουργία ενός πράσινου και ψηφιακού ναυτιλιακού διαδρόμου τον Νοέμβριο του 2022. Σήμερα στη Σιγκαπούρη, κατά την έναρξη της Ναυτιλιακής Εβδομάδας, η Ναυτιλιακή και Λιμενική Αρχή της Σιγκαπούρης (MPA), το λιμάνι του Λος Άντζελες και το λιμάνι του Λονγκ Μπιτς, με την C40 Cities, υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για τη δημιουργία ενός πράσινου και ψηφιακού ναυτιλιακού διαδρόμου μεταξύ της Σιγκαπούρης και του λιμενικού συγκροτήματος San Pedro Bay για την υποστήριξη της απαλλαγής της ναυτιλιακής βιομηχανίας από τις ανθρακούχες εκπομπές και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας μέσω της ψηφιοποίησης.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, οι τρεις λιμένες δεσμεύτηκαν να διευκολύνουν την προμήθεια και την υιοθέτηση καυσίμων χαμηλών και μηδενικών εκπομπών και να διερευνήσουν τις απαραίτητες υποδομές και κανονισμούς για τον δεξαμενισμό. Εκτός από τον εντοπισμό και τη συνεργασία σε πιλοτικά και επιδεικτικά έργα, το μνημόνιο αποσκοπεί στον εντοπισμό ψηφιακών ναυτιλιακών λύσεων και στην ανάπτυξη προτύπων και βέλτιστων πρακτικών για πράσινα λιμάνια και τον δεξαμενισμό εναλλακτικών ναυτιλιακών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής εμπειριών σε διεθνείς πλατφόρμες όπως ο ΙΜΟ.

Το Λος Άντζελες ήταν από τα πρώτα παγκόσμια λιμάνια που ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στην πρωτοβουλία του πράσινου διαδρόμου. Μήνες μετά την έγκριση του σχεδίου στη διάσκεψη για το κλίμα, το Λος Άντζελες και η Σαγκάη ανακοίνωσαν την πρώτη συμφωνία για τον πράσινο διάδρομο. Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν και άλλα λιμάνια, όπως αυτά στην περιοχή της Βόρειας Θάλασσας και της Βαλτικής και του Βορειοδυτικού Ειρηνικού και της Αλάσκας. Οι συμφωνίες θεωρούνται ως εργαλείο για την επιτάχυνση της απεξάρτησης της ναυτιλιακής βιομηχανίας από τον άνθρακα και τη στήριξη της κρίσιμης ανάπτυξης του εφοδιασμού, των υποδομών και του εφοδιασμού με καύσιμα που απαιτούνται για τη μετάβαση. Ο σχεδιασμός προχωρά, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη χρονοδιάγραμμα για την έναρξη του πρώτου πράσινου διαδρόμου.