Μια σουηδική νεοφυής επιχείρηση που υποστηρίζεται από τις οικογένειες Agnelli, Wallenberg και Maersk επιδιώκει να αντλήσει κεφάλαια ύψους άνω του 1,5 δισ. ευρώ για να προωθήσει τις φιλοδοξίες της να κατασκευάσει χαλυβουργεία με σχεδόν καθόλου εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η H2 Green Steel, η οποία υποστηρίζεται επίσης από τη Mercedes, τη Scania και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Spotify, βρίσκεται στα

πρώτα στάδια αναζήτησης της νέας χρηματοδότησης και συνεργάζεται με συμβούλους της Morgan Stanley, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η H2GS επιβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει το τελικό μέρος της στρατηγικής χρηματοδότησής της για την άντληση περισσότερων από 5 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 3,5 δισ. ευρώ σε χρέος.

"Βρισκόμαστε τώρα σε μια διαδικασία μετοχικού κεφαλαίου. Εργαζόμαστε σε αυτό παράλληλα με τη συνεχιζόμενη διαδικασία στην πλευρά του χρέους. Πρόκειται για ποσό άνω του 1,5 δισ. ευρώ", δήλωσε ο σουηδικός όμιλος, επιβεβαιώνοντας ότι συνεργάζεται με τη Morgan Stanley. Εκπρόσωπος της αμερικανικής τράπεζας αρνήθηκε να σχολιάσει.

Μια χρηματοδότηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,5 δισ. ευρώ θα συγκαταλεγόταν μεταξύ των μεγαλύτερων τέτοιων συμφωνιών στην Ευρώπη φέτος, σε μια εποχή που οι ασταθείς αγορές και η πτώση των τεχνολογικών αποτιμήσεων έχουν κατά τα άλλα ψυχράνει τις ιδιωτικές αγορές.

Η H2GS είναι μία από τις πιο εξέχουσες νέες επιχειρήσεις στην κούρσα για την ανάπτυξη του πράσινου χάλυβα, ο οποίος παράγεται με τη χρήση ηλεκτρικών και όχι ανθρακικών κλιβάνων, και έρχεται αντιμέτωπη με πολλούς από τους κατεστημένους ηγέτες του τομέα.

Στόχος της είναι να αξιοποιήσει τους άφθονους και σχετικά φθηνούς υδροηλεκτρικούς πόρους της βόρειας Σουηδίας για τη μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται και σχεδιάζει να μειώσει το 95% των εκπομπών από την παραγωγή χάλυβα, μια βιομηχανία που αντιπροσωπεύει περίπου το 7% των παγκόσμιων εκπομπών.

Υπάρχουν αυξανόμενα ερωτήματα στη Σουηδία σχετικά με τις ανάγκες σε ενέργεια της H2GS και ειδικότερα της ανταγωνίστριάς της Hybrit, που ιδρύθηκε από τρεις σουηδικές εταιρείες που ελέγχονται από το κράτος, οι οποίες μαζί έχουν ανάγκες σε ενέργεια για τις επόμενες δεκαετίες που ισοδυναμούν σχεδόν με το σύνολο της σημερινής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της σκανδιναβικής χώρας.

Η H2GS θα χρησιμοποιήσει τα περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία έρχονται να προστεθούν στα 350 εκατ. ευρώ σε μετοχικό κεφάλαιο που έχουν ήδη συγκεντρωθεί, για να βοηθήσει στην κατασκευή του πρώτου της εργοστασίου στο Boden, κοντά στον Αρκτικό Κύκλο.

Ελπίζει να ξεκινήσει την παραγωγή σε πλήρη κλίμακα το 2025-26, ένα ή δύο χρόνια αργότερα από το αρχικό της σχέδιο, και θα χρειάζεται περίπου 10 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως για την παραγωγή 2,5 εκατ. τόνων χάλυβα. Η Σουηδία παρήγαγε 169TWh ηλεκτρικής ενέργειας το 2021, ενώ η Ευρώπη παράγει συνολικά περίπου 150 εκατ. τόνους χάλυβα.

Η LKAB, η σουηδική κρατική εταιρεία εξόρυξης που θα προμηθεύει τη Hybrit και ενδεχομένως την H2GS με σφουγγάρι, εκτιμά ότι θα χρειαστεί 70TWh ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2050 για να απαλλαγεί από τον άνθρακα στην παραγωγή της.

Η H2GS δήλωσε τον Οκτώβριο ότι έλαβε στήριξη από ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τη χρηματοδότηση χρέους ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Περίπου εκείνη την εποχή έκλεισε επίσης μια συμφωνία μετοχικού κεφαλαίου ύψους 260 εκατ. ευρώ από υποστηρικτές όπως η Hitachi Energy, η Kobe Steel και η σουηδική επενδυτική εταιρεία Kinnevik.

Οι επενδυτές στην πρώτη αύξηση κεφαλαίου της H2GS περιλάμβαναν την Exor των Agnellis, την FAM των Wallenbergs, την ιταλική εταιρεία χάλυβα Marcegaglia, το ίδρυμα Imas που αποτελεί μέρος της αυτοκρατορίας της Ikea και τους Σουηδούς επιχειρηματίες Daniel Ek και Cristina Stenbeck. Η Vargas, ο επενδυτικός όμιλος που βρίσκεται πίσω από τη σουηδική εταιρεία κατασκευής μπαταριών Northvolt, είναι επίσης ένας από τους πρώτους χρηματοδότες.

Η Northvolt βρίσκεται σε συνομιλίες για την άντληση χρηματοδότησης χρέους ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ, όπως ανέφεραν προηγουμένως οι FT.