Η κάθοδος των τιμών του φυσικού αερίου συνεχίζεται στην αγορά του Άμστερνταμ, υποχωρώντας πλέον σε επίπεδα που ήταν πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον μήνα Μάιο στην πλατφόρμα TTF του Άμστερνταμ υποχώρησαν κατά 0,6% στα 39,63 ευρώ ανά MWh, μετά το χαμηλό των 39,11 ευρώ

Η πτώση των τιμών συνεχίστηκε από τις αρχές Απριλίου και γενικά από τις αρχές Δεκεμβρίου 2022, μετά την τελευταία «έκρηξη» στην πιο τρομερή χρονιά για το φυσικό αέριο: 139 ευρώ ανά μεγαβατώρα ήταν η τιμή στις 9 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, μετά το ρεκόρ της 26ης Αυγούστου, όταν έφτασε το πρωτοφανές ποσό των 339 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η υποχώρηση των τιμών κάτω από τα 40 ευρώ συμβαίνει την ημέρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκαινιάζει την ενεργειακή της συμμαχία με τη Νορβηγία. Μια συνεργασία που περιλαμβάνει και την αποστολή φυσικού αερίου. «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που τα επόμενα χρόνια η Νορβηγία θα διατηρήσει τα υψηλά επίπεδα προμηθειών φυσικού αερίου» στην ΕΕ, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ.

«Σήμερα, η Ευρώπη χρειάζεται ακόμη αξιόπιστους προμηθευτές φυσικού αερίου για να προετοιμαστεί για τον ερχόμενο χειμώνα και την επόμενη περίοδο πλήρωσης αποθεμάτων», εξήγησε η φον ντερ Λάιεν, υπογραμμίζοντας την «αξιοπιστία» του Όσλο προς την Ένωση. «Σε στιγμές ανάγκης – πρόσθεσε – συνειδητοποιούμε ποιοι είναι οι αληθινοί φίλοι μας και η Νορβηγία έχει δείξει με υποδειγματικό τρόπο ότι μπορούμε να βασιζόμαστε ο ένας στον άλλον».

Μειώθηκε η ενεργειακή εξάρτηση από τη Μόσχα

«Ήταν η χρονιά μιας σοβαρής ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας, αλλά μαζί καταφέραμε να απαλλαγούμε από την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και να διαφοροποιηθούμε από τη Ρωσία, στρεφόμενοι σε αξιόπιστους εταίρους», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στο τέλος της Διάσκεψη Κορυφής Βόρειας Θάλασσας στην Οστάνδη. «Οι πολίτες της ΕΕ έχουν μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 20%, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε επενδύσει μαζικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.