Τα φωτοβολταϊκά πλαίσια έχουν αρχίσει να απλώνονται σαν… χαλί ανάμεσα στις σιδηροδρομικές γραμμές που διασχίζουν την Ελβετία. Μια ελβετική startup, η Sun-Ways, έχει ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης ηλιακών πάνελ, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Buttes στα δυτικά της χώρας, εν αναμονή της τελικής υπογραφής για την έγκριση του μεγάλου project από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Μεταφορών που θα της ανοίξει τον δρόμο για ένα πρωτοποριακό έργο παραγωγής ενέργειας, εκμεταλλευόμενη τα 5.000 χιλιόμετρα των ελβετικών σιδηροδρόμων

Ποια είναι όμως η καινοτομία που ανέπτυξε η Sun-Ways; Με τη βοήθεια του EPFL, του ελβετικού ομοσπονδιακού τεχνολογικού ινστιτούτου που εδρεύει στη Λωζάνη, κατασκεύασε ένα φορητό σύστημα για τα εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά, το οποίο θα μπορεί να μετακινείται εύκολα. Κι αυτό διότι θεωρείται κρίσιμη η συντήρηση ανά διαστήματα των σιδηροδρομικών γραμμών.

Ετσι, η ελβετική εταιρεία, η οποία εδρεύει στην πόλη Ecublens, επινόησε ένα μηχανικό σύστημα για την εγκατάσταση και εύκολη απεγκατάσταση ηλιακών πάνελ. Ειδικότερα, η ελβετική εταιρεία συντήρησης γραμμών Scheuchzer ανέπτυξε ένα τρένο το οποίο κινείται κατά μήκος των σιδηροτροχιών, τοποθετώντας φωτοβολταϊκά πάνελ καθώς προχωρεί. «Σαν να ξετυλίγει ένα μακρύ χαλί» εξηγεί η Sun-Ways. Το ειδικά σχεδιασμένο τρένο χρησιμοποιεί έναν μηχανισμό εμβόλου για να ξεδιπλώσει τα πάνελ πλάτους ενός μέτρου, προ-συναρμολογημένα σε ελβετικό εργοστάσιο.

Η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από το φωτοβολταϊκό σύστημα θα διοχετεύεται στο ηλεκτρικό δίκτυο που τροφοδοτεί κατοικίες και μικροεπιχειρήσεις, καθώς η τροφοδοσία των σιδηροδρομικών λειτουργιών, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι μια πιο περίπλοκη διαδικασία. Σύμφωνα με τη Sun-Ways, η σιδηροδρομική-ηλιακή καινοτομία που έχει αναπτύξει μπορεί να παρέχει το 2% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στην Ελβετία.

(από την εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ")