Ο Ερντογάν προβάλλει τα οπλικά συστήματα εγχώριας παραγωγής, καθώς στις δημοσκοπήσεις προηγείται ο Κιλιτσντάρογλου

Λίγες εβδομάδες πριν από τις τουρκικές προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου, η κυβέρνηση Ερντογάν επιχειρεί να ανυψώσει το ηθικό των ψηφοφόρων και καθημερινά προβάλλει οπλικά συστήματα εγχώριας παραγωγής. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας έταξε την παροχή δωρεάν φυσικού αερίου σε όλα τα νοικοκυριά με όριο τα 25 κ.μ., γεγονός που σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές είναι ένα δείγμα των κακών αποτελεσμάτων στις δημοσκοπήσεις, που δείχνουν τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να προηγείται του κ. Ερντογάν.

Μόλις χθες ο πρόεδρος της διεύθυνσης αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ ανακοίνωσε την εκτόξευση τουρκικής τορπίλης από το τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο σκάφος (ΜΙR IDA). Την ίδια ημέρα ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, με βίντεο έδειξε την πέμπτη πτήση του μαχητικού drone Κizil Elma. Τις επόμενες ημέρες ο κ. Ερντογάν έχει προσκληθεί στην τελετή παραλαβής του πρώτου τουρκικής παραγωγής άρματος μάχης Αltay, ενώ αυτές τις ημέρες στο λιμάνι του Κεράτιου Κόλπου της Κωνσταντινούπολης είναι αγκυροβολημένο το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων Anadolu, το οποίο ο κ. Ερντογάν αποκαλεί «αεροπλανοφόρο». Εμπειροι αναλυτές τονίζουν πως όλη αυτή η εικόνα της παρουσίασης της πολεμικής βιομηχανίας θα συνεχιστεί, την ώρα που η Αγκυρα έχει επιλέξει να «παγώσει» την επιθετική ρητορική εναντίον της Ελλάδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, τουλάχιστον μέχρι και την περίοδο διεξαγωγής των εκλογών σε Αθήνα και Αγκυρα. Αυτή η παρουσίαση των οπλικών συστημάτων και η ρητορική του κ. Ερντογάν πως είναι ο διάδοχος του «Μπαρμπαρόσα» θεωρούνται πως είναι το υποκατάστατο των δηλώσεων που έκανε στο παρελθόν εναντίον της Ελλάδας πως «θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά στα νησιά» και των απειλών για εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου Tayfun με στόχο την Αθήνα.

Μέσα σε αυτό το προεκλογικό κλίμα ο πρόεδρος της Τουρκίας, σε τελετή που διεξήχθη το βράδυ της Πέμπτης, εγκαινίασε το έργο της διανομής φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα τα οποία έχουν ανακαλύψει τα τουρκικά γεωτρύπανα στη Μαύρη Θάλασσα και σύμφωνα με τους αξιωματούχους της γειτονικής χώρας φθάνουν τα 710 δισεκατομμύρια κ.μ. Σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, η τουρκική κυβέρνηση θα ανακοινώσει τη δωρεάν διανομή φυσικού αερίου σε όλα τα νοικοκυριά της Τουρκίας μέχρι το όριο των 25 κ.μ.

«Είμαι αλεβίτης»

Πολιτικό «σεισμό προκάλεσε» ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος με βίντεο που ανέβασε στο Twitter δήλωσε πως ότι είναι αλεβίτης, δηλαδή ότι ανήκει στην ομώνυμη μειονότητα τα μέλη της οποίας δεν ακολουθούν ορισμένους κανόνες και τελετουργικά του Ισλάμ και έχουν υπάρξει θύματα διακρίσεων και διώξεων κατά το παρελθόν. «Πιστεύω πως είναι καιρός να μιλήσω μαζί σας για ένα πολύ ιδιαίτερο, πολύ ευαίσθητο ζήτημα. Είμαι αλεβίτης, είμαι ένας ειλικρινής μουσουλμάνος», είπε κι έσπασε ένα ταμπού, αφού οι αλεβίτες εξακολουθούν να θεωρούνται αιρετικοί από ορισμένους σκληροπυρηνικούς σουνίτες που αποτελούν την πλειονότητα του πληθυσμού της Τουρκίας. Ο υποψήφιος πρόεδρος των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης απευθύνθηκε στους νέους για να αλλάξει νοοτροπία και δομή η χώρα και ζήτησε να σταματήσουν οι διακρίσεις. Μόνο στο Διαδίκτυο το συγκεκριμένο βίντεο παρακολούθησαν 19 εκατομμύρια χρήστες! Αν ο κ. Κιλιτσντάρογλου εκλεγεί πρόεδρος, θα είναι ο πρώτος αλεβίτης ο οποίος θα έχει και τη στήριξη του μεγαλύτερου μέρους των Κούρδων της χώρας.

Η ναυπήγηση του μη επανδρωμένου σκάφους ολοκληρώθηκε το 2022 στα τουρκικά ιδιωτικά ναυπηγεία Sefine και ως πρωταρχικό ρόλο σχεδιάζεται να έχει τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Παράλληλα, άλλες εκδοχές του συγκεκριμένου τύπου θα περιπολoύν, θα συγκεντρώνουν πληροφορίες, θα εκτελούν αποστολές επιτήρησης. Στα συγκεκριμένα σκάφη επίσης μπορούν να τοποθετηθούν ρουκέτες, αντιαεροπορικά βλήματα μικρού βεληνεκούς αλλά και τορπίλες για επιθετικές επιχειρήσεις. Τα MIR IDA έχουν μήκος 14,75 μ., πλάτος 3,85 και βάθος 0,85. Μπορούν να πλεύσουν σε καιρικές συνθήκες μέχρι και 5 μποφόρ, να αναπτύξουν ταχύτητα μέχρι και 32 κόμβους και έχουν εμβέλεια 400 ν.μ. και η διεύθυνσή τους γίνεται από παράκτιους σταθμούς ελέγχου.

Μαχητικά αεροπορικά drones και τηλεκατευθυνόμενα πλοία παρουσίασε ο Τούρκος πρόεδρος, εμφανίζοντας τον εαυτό του ως διάδοχο του «Μπαρμπαρόσα».

(από την εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)