Βγήκε προ ημερών ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο γνωστός μας IRENA και προειδοποίησε ότι ο κόσμος βρίσκεται, σήμερα, εκτός τροχιάς για να πετύχει τους κλιματικούς στόχους που έχουν τεθεί και να αποτρέψει τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Και ανέφερε και κάτι άλλο σημαντικό ο IRENA, ότι εκτός από ακόμη περισσότερη δουλειά προς την κατεύθυνση

της ενεργειακής μετάβασης, θα πρέπει να πέσει και πού και ζεστό επενδυτικό χρήμα ώστε το πράσινο αφήγημα να αντηχήσει και στις φτωχές χώρες του πλανήτη.

Στην έκθεσή του, τον περασμένο Μάρτιο, ο διεθνής οργανισμός, διαπιστώνει ότι θα χρειαστούν επιπλέον 35 τρισεκατομμύρια δολάρια σε μεταβατικές τεχνολογίες έως το τέλος της δεκαετίας, προκειμένου να πέσει η μέση παγκόσμια θερμοκρασία στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Τα ποσά που ακούγονται είναι εξωφρενικά. Θυμηθήκαμε τον Μπιλ  Γκέιτς που είχε υποστηρίξει, πριν από μερικά χρόνια, ότι το κόστος για να φτάσουμε στο net zero ήταν "πέρα από αστρονομικό"! Και είχε πει και κάτι άλλο:  Ότι ο καλύτερος τρόπος δράσης, είναι να επενδύσουμε το χρήμα στη βασική έρευνα για την ανάπτυξη των πρωτοποριακών τεχνολογιών που απαιτούνται για την επίλυση του προβλήματος των υπέρμετρων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, κατά τις δεκαετίες που θα έλθουν τώρα.

Ολόκληρο το άρθρο στη στήλη "Σχόλιο"  εδώ