Ο σαουδαραβικός πάροχος ενέργειας ACWA Power εξασφάλισε πακέτο χρηματοδότησης ύψους 123 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για την ανάπτυξη ενός φωτοβολταϊκού έργου 200MW στην Αίγυπτο. Το έργο Kom Ombo θα βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 20 χιλιομέτρων από το συγκρότημα Benban ισχύος 1.465 MW - μια άλλη ανάπτυξη της ACWA Power - και αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία τον Ιανουάριο του 2024.

 

Τα χρηματοδοτικά ιδρύματα για το έργο αυτό περιελάμβαναν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), το Ταμείο Διεθνούς Ανάπτυξης του ΟΠΕΚ (OPEC Fund for International Development), την Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης (AfDB), το Ταμείο Βιώσιμης Ενέργειας για την Αφρική (SEFA) της AfDB, το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα (GCF), την Arab Petroleum Investments Corporation (APICORP) και την Arab Bank.

Το πακέτο περιελάμβανε δάνεια ύψους έως 36 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ από την ΕΤΑΑ, 14,6 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ από το Ταμείο ΟΠΕΚ, 14,4 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ από την Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης, 34,5 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ από το GCF, 14,8 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ από την Αραβική Τράπεζα και 10 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ από το SEFA στο πλαίσιο του προγράμματος ανακούφισης του COVID-19 IPP.

Το έργο διέθετε ήδη δάνεια γέφυρας ιδίων κεφαλαίων ύψους 14 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ από την ΕΤΑΑ και 45 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ από την Arab Petroleum Investments Corporation (APICORP).