Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ηγείται της χρηματοδότησης του ηλιακού σταθμού 140 μεγαβάτ (MW) της Voltalia στην Αλβανία, του μεγαλύτερου στην χώρα, ο οποίος εκτιμάται ότι θα κοστίσει 135 εκατομμύρια ευρώ. Η τράπεζα, η οποία θα δανείσει 29 εκατομμύρια ευρώ σε αλβανικό fund που ανήκει στη γαλλική Voltalia, εδραιώνει τη δομή χρηματοδότησης

ύψους 99 εκατομμυρίων ευρώ που απαιτείται για την ανάπτυξη του σταθμού Karavasta στη νοτιοδυτική Αλβανία, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από τον Διεθνή Οργανισμό Χρηματοδότησης (IFC), την Intesa Sanpaolo Bank Albania, την Privredna Banka Zagreb και ιδίους πόρους της Voltalia.

Αποτέλεσμα της πρώτης ανταγωνιστικής δημοπρασίας της Αλβανίας για ηλιακή ενέργεια μετά την εισαγωγή του προγράμματος δημοπρασιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της EBRD, το έργο θεωρείται ως ένα ορόσημο φωτοβολταϊκής μονάδας κοινής ωφέλειας που μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο για άλλα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, δήλωσε η τράπεζα.