«Επανεμφάνιση» Ερντογάν Μέσω Τηλεδιάσκεψης με Πούτιν - Εγκαινίασαν το Πυρηνικό Εργοστάσιο στο Ακουγιού

«Επανεμφάνιση» Ερντογάν Μέσω Τηλεδιάσκεψης με Πούτιν - Εγκαινίασαν το Πυρηνικό Εργοστάσιο στο Ακουγιού
energia.gr
Πεμ, 27 Απριλίου 2023 - 19:25

Επάνοδο στις δραστηριότητες, αν και όχι τις δημόσιες ενώπιον κοινού μετά από περίπου δύο ημέρες, πραγματοποίησε ο απερχόμενος (και υποψήφιος για νέα θητεία) πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, μέσω τηλεδιάσκεψης με τον ομόλογό του της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν

Η τηλεφωνική συνομιλία των δύο προέδρων έλαβε χώρα την Πέμπτη το μεσημέρι, λίγο πριν οι δύο χώρες εγκαινιάσουν τον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα παραγωγής ενέργειας στην Τουρκία.

Το εργοστάσιο στο Ακουγιού στην νότια τουρκική επαρχία Μερσίν κατασκευάστηκε από τη ρωσική εταιρεία ατομικής ενέργειας Rosatom.

Ο Ερντογάν φέρεται να ευχαρίστησε τον Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους για τη δημιουργία του εργοστασίου, όπως ανακοίνωσε η τουρκική Προεδρία. Συζήτησαν ακόμη για το ζήτημα της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, αλλά και για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, οι δύο άνδρες συμφώνησαν σε εμβάθυνση της οικονομικής, εμπορικής και αγροτοκτηνοτροφικής συνεργασίας Ρωσίας - Τουρκίας.

Οι επικεφαλής του ρωσικού και του τουρκικού κράτους αντίστοιχα έλαβαν επίσης μέρος μέσω τηλεδιάσκεψης στην τελετή εμφόρτωσης του πυρηνικού καυσίμου στην πρώτη μονάδα παραγωγής ενέργειας στο Ακουγιού.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας, Φαχρετίν Κοτζά, είχε δηλώσει ότι ο πρόεδρος Ερντογάν υπέφερε από ιογενή γαστρεντερίτιδα, τα συμπτώματα της οποίας έχουν εμφανώς υποχωρήσει και νιώθει πλέον πολύ καλύτερα.

Ο Ερντογάν ακύρωσε τις προγραμματισμένες προεκλογικές εκδηλώσεις την Τετάρτη και την Πέμπτη, επικαλούμενος λόγους υγείας. Αργά το βράδυ της Τρίτης, ο Ερντογάν διέκοψε μια ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη κατά τη διάρκεια της οποίας δήλωσε ότι αισθανόταν αδιαθεσία με στομαχικές διαταραχές.

"Γνωρίζω ότι όλοι παρακολουθείτε στενά την κατάσταση της υγείας του προέδρου μας. Ήμουν μαζί του σήμερα το πρωί. Είναι καλά στην υγεία του. Η επίδραση της λοιμώδους γαστρεντερίτιδας η οποία τον ταλαιπώρησε, έχει μειωθεί. Θα επανέλθει στο πρόγραμμά του το συντομότερο δυνατό. Μεταφέρει τις ευχαριστίες του προς όλους τους συμπατριώτες μας που εξέφρασαν ευχές να γίνει σύντομα καλά, προσευχήθηκαν για αυτόν και του έστειλαν χαιρετισμούς", είπε ο Τούρκος υπουργός Υγείας, χωρίς να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

(από capital.gr)