Ένα δεξαμενόπλοιο με σημαία Νήσων Μάρσαλ, το Advantage Sweet, καταλήφθηκε από μέλη του ιρανικού πολεμικού ναυτικού, ανέφερε η Centcom σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη. Ο δορυφορικός εντοπισμός έδειξε ότι το πλοίο είχε αποπλεύσει από το Κουβέιτ και μετέδιδε ως προορισμό του το Χιούστον του Τέξας. Το πλοίο είναι ικανό να μεταφέρει περίπου 1 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου.

"Οι ενέργειες του Ιράν είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και διαταράσσουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα", δήλωσε η Centcom.

Το κίνητρο της κατάσχεσης δεν ήταν άμεσα σαφές.

Ο συμβατικός στρατός του Ιράν ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη ότι άγνωστο σκάφος χτύπησε ιρανικό πλοίο βόρεια του Ινδικού Ωκεανού, τραυματίζοντας δύο Ιρανούς μέλη του πληρώματος, πριν διαφύγει από το σημείο. Ο στρατός δήλωσε ότι είχε λάβει "δικαστική άδεια" για να εντοπίσει και να καταλάβει το ξένο δεξαμενόπλοιο, αφού επιβιβάστηκε μέσω ελικοπτέρου, πριν οδηγήσει το σκάφος στα ιρανικά ύδατα.
Η Advantage Tankers επιβεβαίωσε ότι το πλοίο της είχε κατασχεθεί, αλλά δήλωσε ότι δεν γνώριζε για σύγκρουση ούτε είχε ιδέα γιατί το πλοίο είχε στοχοποιηθεί.

Τα μέλη του πληρώματος του Advantage Sweet ήταν όλα από την Ινδία, δήλωσε η Advantage.

"Η ασφάλεια και η ευημερία των πολύτιμων μελών του πληρώματός μας είναι η πρώτη μας προτεραιότητα", ανέφερε η Advantage σε δήλωσή της. "Παρόμοιες εμπειρίες δείχνουν ότι τα μέλη του πληρώματος των πλοίων που λαμβάνονται υπό τέτοιες συνθήκες δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο".

Το Ιράν κατέλαβε δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια στα Στενά του Ορμούζ το 2022 και δύο βρετανικά δεξαμενόπλοια το 2019, και τα δύο περιστατικά ακολούθησαν την κράτηση ιρανικών πλοίων από την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Centcom αρχικά επέρριψε την ευθύνη στο Ναυτικό του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, αλλά αργότερα επικαιροποίησε την ανακοίνωσή της για να πει ότι η δράση είχε αναληφθεί από το τακτικό ναυτικό του Ιράν.
Το στενό, το οποίο χωρίζει το Ιράν από τα κράτη του Κόλπου, είναι ένας από τους σημαντικότερους θαλάσσιους δρόμους για το πετρέλαιο παγκοσμίως. Περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των θαλάσσιων φορτίων πετρελαίου περνάει από εκεί κάθε μέρα, σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας. Οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες έχουν αποδυναμωθεί τις τελευταίες ημέρες, ανέκαμψαν ελαφρώς την Πέμπτη, με το αργό τύπου Brent να κερδίζει 0,7% στα 78,26 δολάρια το βαρέλι.

Η κατάσχεση έρχεται με φόντο τις συνεχιζόμενες εντάσεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν. Οι συνομιλίες για την αναβίωση του πυρηνικού συμφώνου του 2015, το οποίο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε το 2018, έχουν βαλτώσει. Οι δυτικές δυνάμεις επιθυμούν το Ιράν να ανατρέψει ριζικά το πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα την επανένταξη των ΗΠΑ στο σύμφωνο και την άρση μιας σειράς κυρώσεων σε βάρος της οικονομίας του, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών πετρελαίου.

"Η συνεχιζόμενη παρενόχληση πλοίων από το Ιράν και η παρέμβαση στα δικαιώματα ναυσιπλοΐας στα περιφερειακά ύδατα αποτελούν απειλή για τη θαλάσσια ασφάλεια και την παγκόσμια οικονομία", ανέφερε η Centcom, προσθέτοντας ότι ο πέμπτος στόλος των ΗΠΑ παρακολουθεί την κατάσταση.