Η ολλανδική κυβέρνηση δήλωσε την Τετάρτη ότι θα δαπανήσει 28 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα χρόνια για να εγγυηθεί ότι θα επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους για το 2030. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων που, όπως είπε, θα διασφαλίσουν ότι οι εκπομπές CO2 στις Κάτω Χώρες θα είναι 55% χαμηλότερες

από ό,τι το 1990 έως το 2030 - από την κατασκευή μεγάλων υπεράκτιων πεδίων ηλιακής ενέργειας έως την άρση των φόρων για τις ρυπογόνες βιομηχανίες.

Οι εκπομπές ήταν περίπου 30% χαμηλότερες στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης από ό,τι το 1990 πέρυσι.

"Η Ολλανδία έχει επί χρόνια χάσει τους κλιματικούς της στόχους. Τώρα ήρθε η ώρα για ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός", δήλωσε ο υπουργός για το κλίμα Rob Jetten.

Με προβλεπόμενη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 22 μεγατόνους, τα νέα μέτρα στοχεύουν σε μείωση κατά 60% έως το 2030, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο στόχος του 55% θα επιτευχθεί πράγματι, δήλωσε ο Jetten.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν υψηλότερο φόρο CO2 για τις βιομηχανικές εταιρείες και αυξημένες υποδόσεις για τα μεταχειρισμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τη μόνωση των σπιτιών και τα ηλιακά πάνελ στα σπίτια.

Στόχος είναι επίσης να καταστεί ο ενεργειακός τομέας ουδέτερος ως το 2035 ως προς τον άνθρακα, με τη μετατροπή των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο ώστε να λειτουργούν με υδρογόνο, τη σύνδεση των αιολικών πάρκων με μπαταρίες αποθήκευσης και την κατασκευή υπεράκτιων ηλιακών πεδίων συνολικής ισχύος 3 γιγαβάτ.