Chevron: Ξεπέρασε τις Εκτιμήσεις με Κέρδη $6,6 Δισ. Παρά την Πτώση της Τιμής του Πετρελαίου

Chevron: Ξεπέρασε τις Εκτιμήσεις με Κέρδη $6,6 Δισ. Παρά την Πτώση της Τιμής του Πετρελαίου
energia.gr
Παρ, 28 Απριλίου 2023 - 16:26

Μεγέθη που ξεπέρασαν τις προβλέψεις της αγοράς παρουσίασε στο πρώτο τρίμηνο η Chevron, με την κερδοφορία της στη διύλιση πετρελαίου να αντισταθμίζει την υποχώρηση των τιμών της ενέργειας και την πτώση της παραγωγής της

Ειδικότερα, ο πετρελαϊκός κολοσσός ξεκίνησε το 2023 με καθαρά κέρδη 6,57 δισ. δολάρια ή 3,46 δολάρια ανά μετοχή αυξημένα κατά 5% από το πρώτο τρίμηνο πέρυσι, την ώρα που οι αναλυτές περίμεναν να παραμείνουν αμετάβλητα στα 3,38 δολ/μετοχή.

Την ίδια ώρα, ο τζίρος της υποχώρησε κατά 6,6% στα 50,79 δισ. αλλά ξεπέρασε τις προβλέψεις για 49,53 δισ.

Παράλληλα, η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή των ΗΠΑ ολοκλήρωσε το τρίμηνο με μετρητά 15,8 δισ. δολαρίων, μειωμένα κατά 12% από πέρυσι, αλλά περίπου 10 δισ. παραπάνω από τις ανάγκες της, όπως σημείωσε ο CFO Πιερ Μπρέμπερ.

Βασική ώθηση στην Chevron έδωσε ο εντυπωσιακός τομέας διύλισης πετρελαίου, όπου τα υψηλά περιθώρια οδήγησαν σε εκτίναξη της κερδοφορίας του στα 1,8 δισ. δολάρια - υπερπενταπλάσια από πέρυσι.

Κάτι που αντιστάθμισε τη βουτιά κερδοφορίας του κλάδου παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 25% σε ετήσια βάση, λόγω της πτώσης των τιμών της ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς των τιμών του πετρελαίου, το συμβόλαιο του αργού Brent, στο πρώτο τρίμηνο διαπραγματευόταν στα 82 δολ. το βαρέλι μεσοσταθμικά - επίπεδο χαμηλότερο κατά 16% από πέρυσι και κατά 7% από το 4ο τρίμηνο του 2022.

"Οι τιμές του Brent είναι υψηλές, αν και έχουν μειωθεί αρκετά. Αλλά εξακολουθούμε να βλέπουμε μεσαία διψήφια ποσοστά αποδόσεων χρησιμοποιηθέντος κεφαλαίου (ROCE)", σχολίασε ο Μπρέμπερ.

Ενδεικτικό πάντως των απαιτήσεων που έχουν πλέον οι επενδυτές από τις πετρελαϊκές είναι ότι παρά την υψηλή κερδοφορία που ξεπέρασε τις προβλέψεις, η μετοχή της Chevron διαπραγματεύεται με απώλειες 0,3% στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Wall Street.

Την ίδια ώρα άλλωστε, η Exxon Mobil που ανακοίνωσε σήμερα κερδοφορία ρεκόρ υπερδιπλάσια από πέρυσι στα 11,4 δισ. δολάρια, βλέπει μικρή άνοδο 0,7% στον τίτλο της.

(από capital.gr)