Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδίως της ηλιακής ενέργειας, βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδίου ενεργειακής μετάβασης της Νιγηρίας, με τη χώρα να στοχεύει στην ανάπτυξη 250 GW ηλιακής ισχύος έως το 2060, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της Νιγηρίας Yemi Osinbajo. Το σχέδιο συνιστά το ρόλο του φυσικού αερίου ως μεταβατικό καύσιμο για την εξισορρόπηση μεγάλων ποσοτήτων ηλιακής ενέργειας στο δίκτυο, πρόσθεσε.

 

Ο Osinbajo παρέδιδε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στη Φιλαδέλφεια με επίκεντρο την ενεργειακή μετάβαση στην Αφρική.

Σύμφωνα με τον ίδιο "τα προικισμένα στοιχεία της Αφρικής, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι φυσικοί πόροι και το νεαρό εργατικό δυναμικό, παρουσιάζουν ένα συναρπαστικό σύνολο συνθηκών για διάφορες οδούς προς την κλιματικά θετική ανάπτυξη".

Ο Osinbajo δήλωσε ότι η Αφρική δεν πρέπει να θεωρείται απλώς θύμα αλλά λύση στις συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή.

Σημείωσε το μεγάλο τεχνικό δυναμικό της Αφρικής για το υδρογόνο, προσθέτοντας ότι καθώς το κόστος του πράσινου υδρογόνου μειώνεται, η ήπειρος μπορεί να γίνει πιο ανταγωνιστική σε μια σειρά παραγώγων, όπως η αμμωνία, τα λιπάσματα και τα ηλεκτρονικά καύσιμα. ΑΠΕ ΜΠΕ