Η Portland General Electric, η εταιρεία κοινής ωφέλειας που εξυπηρετεί το Πόρτλαντ του Όρεγκον, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι προχωρά τη δεύτερη μεγαλύτερη εγκατάσταση αποθήκευσης μπαταριών στις Ηνωμένες Πολιτείες, με ισχύ 400 MW. Η σημασία τέτοιων έργων είναι ότι μειώνουν την ανάγκη για μονάδες παραγωγής ενέργειας που καίνε ορυκτά καύσιμα που θερμαίνουν τον πλανήτη.

Το μόνο μεγαλύτερο αυτόνομο έργο στη χώρα είναι το Vistra Moss Landing στην Καλιφόρνια, το οποίο έχει σήμερα 400 MW, αλλά σύντομα θα προσθέσει επιπλέον 350.

Το έργο του Πόρτλαντ θα παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για περίπου 260.000 σπίτια, περίπου το μέγεθος της πόλης, για τέσσερις ώρες σε πλήρη ισχύ.

"Αν και είμαστε μια μικρή εταιρεία κοινής ωφέλειας, θέλω να πιστεύω ότι υπερβαίνουμε το βάρος μας", δήλωσε ο Brett Greene, ανώτερος διευθυντής της PGE, κάνοντας λόγο για ένα σημαντικό βήμα προς τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 80% έως το 2030.

Οι μπαταρίες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, επειδή παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια σε περιόδους χαμηλού ηλιακού φωτισμού και ανέμου και μπορούν επίσης να αποτρέψουν τις διακοπές ρεύματος όταν η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αυξάνεται, όπως σε περιπτώσεις καύσωνα. Η ισχύς των μπαταριών κατά τις περιόδους αιχμής βοηθά επίσης στην αποφυγή της ανάγκης αγοράς "εξαιρετικά ακριβής" ενέργειας από άλλους παρόχους κοινής ωφέλειας, εξήγησε ο Greene.