Το Ιράκ δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη συνάψει συμφωνία με την Άγκυρα, η οποία θα επέτρεπε την επανέναρξη εξαγωγής ιρακινού πετρελαίου, ποσότητας σχεδόν μισού εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως από την Τουρκία

Η αντιπαράθεση - μέρος μιας ευρύτερης διαμάχης μεταξύ της Βαγδάτης και της ημιαυτόνομης Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν - έχει "κλειδώσει" τις αποστολές από το λιμάνι Τζεϊχάν στην περιφέρεια των Αδάνων από τα τέλη Μαρτίου.

Το Ιράκ βρίσκεται σε συνομιλίες με την Τουρκία, αλλά δεν υπάρχει σαφήνεια για το πότε μπορούν να ξαναρχίσουν οι ροές, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ Χαγιάν Αμπντούλ Γκάνι σε δημοσιογράφους την Τετάρτη. Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν ότι ελέγχουν έναν αγωγό που οδηγεί στον τερματικό σταθμό, για να εξακριβώσουν τυχόν ζημιές που προκλήθηκαν από τους πρόσφατους φονικούς σεισμούς στην περιοχή, είπε.

"Υπάρχει κάποια ζημιά στον αγωγό, σύμφωνα με όσα μας είπαν οι τουρκικές αρχές", είπε ο υπουργός. Ο κρατικός χειριστής αγωγών της Τουρκίας Botas "κάνει ελέγχους".

Είπε επίσης ότι το Ιράκ σχεδιάζει να κατασκευάσει έναν αγωγό αργού πετρελαίου στο λιμάνι Αμάγια στο νότιο τμήμα της χώρας. Αυτό θα πρέπει να μπορεί να μεταφέρει 500.000 βαρέλια την ημέρα και να χρηματοδοτείται με χρήματα από την Ιαπωνία.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ιράκ και η KRG συνήθως στέλνουν περίπου 450.000 βαρέλια αργού την ημέρα μέσω του Τζεϊχάν. Αυτό περίπου το 10% της συνολικής παραγωγής του Ιράκ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας εξάγεται από τα νότια λιμάνια του Περσικού Κόλπου.

(από capital.gr)