Ο επερχόμενος πρόεδρος της συνόδου κορυφής COP28 του ΟΗΕ βρίσκεται σε διαφωνία με κορυφαίους υπουργούς Περιβάλλοντος σχετικά με τον τρόπο περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενώ πιέζει για τη συνέχιση της μακροπρόθεσμης χρήσης των ορυκτών καυσίμων με τη δέσμευση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Μιλώντας στο τέλος του διήμερου διαλόγου για το κλίμα Petersberg στο Βερολίνο

ο Σουλτάν αλ Τζαμπέρ, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι, δήλωσε ότι τα ορυκτά καύσιμα "θα συνεχίσουν να παίζουν ρόλο στο ορατό μέλλον".

Ο κόσμος θα πρέπει να διατηρήσει "όλες τις πηγές ενέργειας", είπε, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές με τη χρήση της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, μιας τεχνολογίας που δεν έχει ακόμη αποδειχθεί σε κλίμακα.

"Αν θέλουμε σοβαρά να μετριάσουμε την κλιματική αλλαγή και να μειώσουμε με πρακτικό τρόπο τις εκπομπές, πρέπει να επεκτείνουμε τις τεχνολογίες δέσμευσης του άνθρακα", είπε, προσθέτοντας ότι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα "έχουμε υιοθετήσει μια ολοκληρωμένη, ολιστική προσέγγιση για την ενεργειακή μετάβαση".

Χρειάζεται μια "παράλληλη πορεία", ενώ παράλληλα πρέπει να επεκταθούν οι πηγές ανανεώσιμης ενέργειας, είπε. "Ο στόχος μας θα πρέπει να επικεντρωθεί στη σταδιακή εξάλειψη των εκπομπών . . επιτρέποντας παράλληλα την κοινωνικοοικονομική πρόοδο".

Ωστόσο, αρκετοί υπουργοί και εκπρόσωποι στη σύνοδο διαφώνησαν σχετικά με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές για τη συνέχιση της παραγωγής και χρήσης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock, η οποία μοιράστηκε τη σκηνή με τον Jaber για την τελική ενημέρωση του Τύπου, δήλωσε: "Πρέπει να εγκαταλείψουμε τα ορυκτά καύσιμα, πρέπει να μειώσουμε δραστικά τις εκπομπές".

Ο Δανός υπουργός για την παγκόσμια πολιτική για το κλίμα Dan Jørgensen δήλωσε επίσης στους FT ότι υπάρχουν ανησυχίες "σχετικά με τη διασφάλιση ότι [το CCS] δεν θα γίνει δικαιολογία για να μην γίνει ο [ενεργειακός] μετασχηματισμός που χρειαζόμαστε".

"Δεν νομίζω ότι πρέπει να απορρίψουμε [την CCS]. Υπάρχουν εκπομπές που δεν μπορούμε να εξαλείψουμε σταδιακά", είπε, αναφερόμενος σε βιομηχανικά παραδείγματα, όπως η παραγωγή τσιμέντου. Ωστόσο, πρόσθεσε: "Αυτό δεν πρέπει να θεωρηθεί ως κάτι που κάνουμε αντί να αντικαταστήσουμε τα ορυκτά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας".

Μιλώντας επίσης την Τετάρτη στο Βερολίνο, η Τίνα Στέγκε, απεσταλμένη για το κλίμα των ευάλωτων Νήσων Μάρσαλ, και η Maisa Rojas, υπουργός Περιβάλλοντος της Χιλής, ζήτησαν "ειλικρίνεια" στην COP28 σχετικά με το τέλος της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

"Πρέπει πραγματικά να δούμε με ειλικρίνεια πού βρισκόμαστε, τι δεν έχουμε κάνει και τι πρέπει να κάνουμε", δήλωσε η Stege. "Η εποχή των ορυκτών καυσίμων πρέπει να φτάσει στο τέλος της".

"Θέλουμε τη σταδιακή κατάργηση. Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι αν προσθέτουμε νέα ενέργεια, αφαιρούμε την παλιά βρώμικη ενέργεια από το σύστημα", πρόσθεσε ο Rojas.

Οι ακτιβιστές του κλίματος έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την προώθηση της δέσμευσης του άνθρακα ως λύση για το κλίμα, υποστηρίζοντας ότι είναι ένα μέσο για τους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου να συνεχίσουν τις συνήθεις δραστηριότητες αντί να επενδύσουν τις αντίστοιχες επενδύσεις σε αιολική, ηλιακή και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

"Δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι οι λύσεις για την κλιματική κρίση βρίσκονται σε αναξιόπιστες, μη δοκιμασμένες τεχνολογικές λύσεις που θα φέρουν νέους κινδύνους και απειλές", δήλωσε η Tasneem Essop, εκτελεστική διευθύντρια του Climate Action Network.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης του Βερολίνου, οι υπουργοί και άλλοι εκπρόσωποι από περισσότερες από 40 χώρες πραγματοποίησαν κατ' ιδίαν συναντήσεις, στις οποίες συζητήθηκε μεταξύ άλλων η δυνατότητα σύναψης συμφωνίας για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων στην COP28 τον Δεκέμβριο.

Πέρυσι στην COP27 στην Αίγυπτο, οι προσπάθειες για την επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας απέτυχαν, παρά την υποστήριξη δεκάδων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Ένα πρόσωπο που συμμετείχε στις συζητήσεις στο Βερολίνο αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι υπήρξε συζήτηση σχετικά με τη συμπερίληψη της λέξης "αμείωτη" σε οποιαδήποτε συμφωνία, ώστε να αναφέρεται στη σταδιακή διακοπή της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου χωρίς τη δέσμευση των εκπομπών.

Οι αντιπρόσωποι συζήτησαν τι θα σήμαινε στην πράξη το "αμείωτο", ποιες τεχνολογίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και πώς θα διασφαλιστεί ότι η συμπερίληψη της δέσμευσης του άνθρακα και άλλων τεχνολογιών δεν θα επηρέαζε τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο Δανός Jørgensen δήλωσε ότι μια συμφωνία για τα ορυκτά καύσιμα στη COP είναι "ρεαλιστική" με "δυναμική" που αυξάνεται, αν και πρόσθεσε ότι "ορισμένα μέρη εξακολουθούν να διαφωνούν με αυτό".

Μέρος της αντίστασης σχετίζεται με την άποψη ότι οι πλούσιες, βιομηχανικές χώρες θα πρέπει να είναι οι πρώτες που θα εξαλείψουν τα ορυκτά καύσιμα από τις οικονομίες τους, ενώ "υπάρχουν επίσης χώρες παραγωγοί που δεν είναι ακόμη έτοιμες να πάρουν αυτή την απόφαση", είπε.

Τόσο ο Jørgensen όσο και ο Baerbock δήλωσαν επίσης ότι ελπίζουν ότι στην COP28 θα τεθεί ένας νέος παγκόσμιος στόχος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο Μπάερμποκ ζήτησε την καθιέρωση ενός παγκόσμιου στόχου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο Βερολίνο, μόλις λίγες εβδομάδες αφότου οι ηγέτες της G7 έθεσαν στόχους για την αύξηση της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Καθώς τα ΗΑΕ ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν την COP28 μετά τη συγκέντρωση στην Αίγυπτο, η οποία επέβαλε de facto απαγόρευση των διαδηλώσεων, ο Jaber δήλωσε ότι η ομάδα της COP28 εφαρμόζει τη συμμετοχικότητα με το 60% του προσωπικού του να είναι γυναίκες, επίσης κυρίως από τον παγκόσμιο Νότο, με μέσο όρο ηλικίας τα 34 έτη.