Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγκαινίασε επίσημα την Τρίτη τον μεγαλύτερο, όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι, ηλιακό σταθμό παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη που έχει κατασκευαστεί σε μια ενιαία τοποθεσία και έναν από τους πέντε μεγαλύτερους στον κόσμο. Σε μια άλλη ανακοίνωση-ορόσημο κατά τη διάρκεια της τελετής, ανακοίνωσε επίσης ότι η Τουρκία ανακάλυψε

επίσης πετρέλαιο υψηλής ποιότητας στη νοτιοανατολική Ανατολία με ημερήσια παραγωγική ικανότητα 100.000 βαρελιών.

"Η Τουρκική Δημοκρατία δεν θα είναι πλέον μια χώρα που έχει ανάγκη από ενεργειακούς πόρους, αλλά θα είναι μια χώρα ικανή να εξάγει ενέργεια", δήλωσε ο πρόεδρος στο κοινό που παρακολούθησε την τελετή εγκαινίων.

Συνέχισε λέγοντας ότι η Τουρκική Δημοκρατία ξεκίνησε την παραγωγή πετρελαίου σε περιοχές όπου οι πετρελαιοπηγές έκλεισαν λόγω ισχυρισμών ότι δεν υπήρχε πετρέλαιο, καθώς και σε τοποθεσίες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν λόγω τρομοκρατικών απειλών του PKK.

Δεσμευόμενος να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια στο δρόμο προς την ενεργειακή ανεξαρτησία της Τουρκίας, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκίας θα σβήσει οριστικά την τρομοκρατία από την ατζέντα της χώρας.

Ο ηλιακός σταθμός που αναπτύχθηκε από την Kalyon Energy, θυγατρική ενός από τους κορυφαίους ομίλους της Τουρκίας, της Kalyon Holding, στην κεντρική επαρχία της Κόνια, διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ 1.350 μεγαβάτ (MW).