Η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (ADB) ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση των προσπαθειών αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, ενισχύοντας την προσπάθειά της να στηρίξει μία από τις κύριες κατευθύνσεις της στην περιοχή. Η καινοτόμος χρηματοδοτική διευκόλυνση για την κλιματική αλλαγή στην Ασία και τον Ειρηνικό (IF-CAP) θα μπορούσε να δημιουργήσει έως και 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα δάνεια,

μέσω ενός στόχου εγγυήσεων ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης Masatsugu Asakawa.

"Η περιοχή χρειάζεται επενδύσεις τρισεκατομμυρίων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής", δήλωσε ο επικεφαλής της ADB. "Για να βοηθήσουμε να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο, πρέπει να μεγιστοποιήσουμε τα κεφάλαιά μας με νέους τρόπους - το IF-CAP θα πολλαπλασιάσει τη δανειοδοτική ικανότητα της ADB μέσω της μόχλευσης", καθιστώντας δυνατή την ανάληψη δράσης για το κλίμα σε όλους τους τομείς και τις περιφέρειες, πρόσθεσε.

Ο Asakawa μιλούσε σε συνέντευξη Τύπου στη Νότια Κορέα, όπου πραγματοποιείται από την Τρίτη έως την Παρασκευή το ετήσιο συνέδριο της ADB.

Το νέο πρόγραμμα θα κάνει χρήση ενός μηχανισμού μόχλευσης για τη χρηματοδότηση μεγαλύτερου ποσού δανείων από ό,τι ήταν δυνατό προηγουμένως. Στο παρελθόν, 1 δολάριο εγγυήσεων δημιουργούσε 1 δολάριο δανείων, αλλά η δανειοδοτική ικανότητα της ADB θα μπορούσε να πενταπλασιαστεί, σύμφωνα με την αναπτυξιακή τράπεζα.