Ο βραζιλιάνικος πετρελαϊκός κολοσσός Petrobras έχει εκπονήσει ένα "σχέδιο Β" για τη χρήση της εξέδρας που έχει ναυλώσει για γεώτρηση στις εκβολές του Αμαζονίου, δεδομένων των αντιξοοτήτων αδειοδότησης που αντιμετώπισε με το Βραζιλιάνικο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Ανανεώσιμων Φυσικών Πόρων (Ibama). Τον περασμένο μήνα, μια ομάδα τεχνικών επιθεωρητών της ρυθμιστικής αρχής συνέστησε την απόρριψη της αίτησης αδειοδότησης της Petrobras

για γεώτρηση σε ένα πολλά υποσχόμενο μπλοκ μίσθωσης στα ανοικτά των εκβολών του ποταμού Αμαζονίου (Foz do Amazonas). Η επιστημονική αξιολόγηση διαπίστωσε ότι οι μελέτες της Petrobras για τις επιπτώσεις του έργου είχαν "ασυνέπειες", ακόμη και μετά από μια σειρά αναθεωρήσεων. Η ομάδα επισήμανε επίσης "σημαντικές ελλείψεις" στα σχέδια προστασίας της άγριας ζωής για μια περιοχή που έχει απειλούμενα είδη που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού. Επιπλέον, η ομάδα επανέλαβε μια μακροχρόνια ανησυχία ότι η Petrobras δεν έχει εκπονήσει μια ευρύτερη μελέτη για να εξετάσει τις πιθανές επιπτώσεις της επιχείρησης στην ευρύτερη περιοχή, εκτός της άμεσης περιοχής της γεώτρησης.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του ευαίσθητου βιότοπου των μαγκρόβιων* δασών της Βραζιλίας βρίσκεται σε αυτή την περιοχή, μαζί με μια έκταση κοραλλιογενών υφάλων βαθιάς θάλασσας που ανακαλύφθηκαν μόλις πρόσφατα και δεν έχουν ακόμη μελετηθεί. Η περιοχή είναι επίσης γνωστή για τα ισχυρά, δυναμικά ρεύματα, τα οποία θα μπορούσαν να μεταφέρουν μια πετρελαιοκηλίδα σε μεγάλες αποστάσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η τελική απόφαση σχετικά με την αδειοδότηση εναπόκειται στον πρόεδρο του Ιμπάμα Ροντρίγκο Αγκοστίνιο, ο οποίος είναι πολιτικός διορισμένος. Ο ομόλογός του στο Υπουργείο Ορυχείων και Ενέργειας, Alexandre Silveira, έχει θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα τη γεώτρηση στην περιοχή αυτή, το τελευταίο σύνορο για τη βραζιλιάνικη πετρελαϊκή βιομηχανία. "Έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας, δεν μπορούμε να χάσουμε τα νέα pre-salt [υπεράκτια κοιτάσματα]", δήλωσε ο Silveira τον Μάρτιο. "Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τον πλούτο του βραζιλιάνικου λαού που βρίσκεται κάτω από τη γη".

Την άποψη του Silveira συμμερίζεται ένας άλλος διορισμένος, ο διευθύνων σύμβουλος της Petrobras, Jean Paul Prates. Ο Πράτες έχει καταστήσει τις γεωτρήσεις στην περιοχή του Ισημερινού Περιθωρίου (Αμαζονίου) μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές του, σημειώνοντας ότι θα βοηθούσε στη διατήρηση των εσόδων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που στηρίζουν τις ομοσπονδιακές δαπάνες.

Η Ibama δεν έχει ακόμη εκδώσει τελική απόφαση, αλλά αν είναι δυσμενής για την Petrobras, η εταιρεία σχεδιάζει να μεταφέρει τη ναυλωμένη εξέδρα της σε μια τοποθεσία "Plan B" στη λεκάνη Potiguar, δήλωσε τη Δευτέρα στο Reuters κορυφαίο στέλεχος.

Εάν η Petrobras εγκαταλείψει την περιοχή, θα είναι η τρίτη μεγάλη εταιρεία που θα το πράξει. Το 2020-21, η BP και η TotalEnergies εγκατέλειψαν αμφότερες τα σχέδιά τους για γεώτρηση στην ίδια περιοχή λόγω περιβαλλοντικών και αδειοδοτικών ζητημάτων.

 

*Τα δάση μαγκρόβιων σταθεροποιούν την ακτογραμμή, μειώνοντας τη διάβρωση από τα κύματα καταιγίδων, τα ρεύματα, τα κύματα και τις παλίρροιες.