Το Υπουργείο Ενέργειας της Ουγγαρίας θα παρέχει επιχορηγήσεις για την ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ενέργειας, με στόχο περίπου 1GWh μέχρι το 2025. Από τον Ιούνιο, οι διαχειριστές συστημάτων και οι εταιρείες διανομής θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για επιχορηγήσεις για την κατασκευή εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι του 2025, ανακοίνωσε το Υπουργείο.

Το ποσό των 155 εκατ. ευρώ του διαγωνισμού μπορεί να υποβληθεί τον Ιούνιο του 2023 και οι νικητές θα επιλεγούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το Υπουργείο στοχεύει στην κατασκευή 146MWh αποθήκευσης ενέργειας μέχρι τον Μάιο του 2025.

Ωστόσο, η ανακοίνωση πρόσθεσε ότι τον Μάρτιο δημοσιεύθηκε ξεχωριστό αίτημα υποβολής προτάσεων, ανοικτό σε όλους τους τύπους εταιρειών. Στο έγγραφο του εν λόγω αιτήματος αναφέρεται ένας πολύ μεγαλύτερος στόχος 885MWh μέχρι τον Μάιο του 2025.

Οι δύο στόχοι φαίνεται να είναι ξεχωριστά νούμερα, τα οποία συνολικά ανέρχονται σε περίπου 1GWh (1.031MWh για την ακρίβεια).

Το εν λόγω έγγραφο (διαθέσιμο εδώ, στα ουγγρικά) ανέφερε ότι μια μονάδα αποθήκευσης 1MW/2MWh στην αγορά ικανότητας ρύθμισης αναμένεται να παρέχει 4.000MW αρνητικής aFRR (αυτόματη εφεδρεία αποκατάστασης συχνότητας) και 4.000MW θετικής aFRR ικανότητας ρύθμισης ετησίως.