Οι επιπτώσεις της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης ωθούν την Ταϊλάνδη να επιταχύνει τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αφού καθυστερούσε για χρόνια, και είναι η τελευταία χώρα που στρέφεται στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια προκειμένου να μειώσει την εξάρτηση από τα εισαγόμενα καύσιμα. Η χώρα αναγκάστηκε να επανεξετάσει τη στρατηγική της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μετά την περσινή άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου

που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ο Wattanapong Kurovat, γενικός διευθυντής του Γραφείου Ενεργειακής Πολιτικής και Σχεδιασμού. Η κατάσταση επιδεινώθηκε από την πτώση της τοπικής παραγωγής.

"Όταν ζητήσαμε από τις μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να μας πουλήσουν περισσότερη ενέργεια πέρυσι, διαπιστώσαμε ότι αυτό που είχαμε ήταν πραγματικά το μόνο που υπήρχε", δήλωσε ο κ. Wattanapong σε συνέντευξή του στην Μπανγκόκ. "Δεν μπορούσαμε να ζητήσουμε περισσότερη όταν τη χρειαζόμασταν".

Ενώ ορισμένες χώρες ανταποκρίνονται στην άνοδο των παγκόσμιων τιμών των καυσίμων επενδύοντας περισσότερο σε ανθρακωρυχεία ή κοιτάσματα φυσικού αερίου, άλλες - όπως η Ταϊλάνδη - εξετάζουν ηλιακούς συλλέκτες και ανεμογεννήτριες για να γίνουν πιο ανεξάρτητες ενεργειακά.

Στο πλαίσιο της προώθησης της ενεργειακής ασφάλειας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα τους νικητές για ένα σχέδιο αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που καλύπτει περίπου 5 γιγαβάτ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας - το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα λεγόμενο πρόγραμμα feed-in tariff - το οποίο πρόκειται να διπλασιάσει ουσιαστικά την αιολική και ηλιακή ισχύ έως το 2030. Επιπλέον, οι αρχές σχεδιάζουν τώρα επίσης έναν άλλο γύρο για 3,67 γιγαβάτ αργότερα φέτος, δήλωσε ο κ. Wattanapong.