Η GE έχει επιλεγεί, ως μέρος μιας κοινοπραξίας, να παραδώσει έξι τουρμπίνες αντλησιοταμίευσης για ένα αντλησιοταμιευτικό υδροηλεκτρικό έργο 200MW στη Γκραν Κανάρια της Ισπανίας. Η εταιρεία, μαζί με τον εταίρο της κοινοπραξίας Cobra Infrastructuras Hidráulicas, επιλέχθηκε από την Red Eléctrica για να παραδώσει τις έξι τουρμπίνες 37MW για το έργο Chira Soria.

 

Το αντικείμενο των εργασιών περιλαμβάνει το σχεδιασμό, την προμήθεια, τη μεταφορά και τη θέση σε λειτουργία των στροβίλων, των γεννητριών, των κύριων μετασχηματιστών και του ηλεκτρικού εξοπλισμού του ισοζυγίου των εγκαταστάσεων.

Το έργο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2027, με ικανότητα αποθήκευσης ενέργειας 3,5GWh.

Μόλις ολοκληρωθεί, ο σταθμός θα αυξήσει την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο νησί κατά 37%, σε σχέση με την εκτιμώμενη ενέργεια που θα παραγόταν χωρίς την ύπαρξη αυτής της εγκατάστασης.

Επιπλέον, ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα βελτιώσει την εγγυημένη τροφοδοσία του νησιού, αυξάνοντας την εγκατεστημένη ισχύ και ενισχύοντας την ασφάλεια του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.

Το σύστημα αναμένεται να συμβάλει στην επίτευξη εξοικονόμησης μεταβλητού κόστους παραγωγής ύψους 122 εκατ. ευρώ ετησίως, μειώνοντας την εξάρτηση από ακριβότερες εισαγωγές ενέργειας.

Για το έργο αυτό, το νερό θα αντλείται από τη θάλασσα και θα αφαλατώνεται πριν φτάσει στον άνω ταμιευτήρα.

Το έργο θα συμβάλει επίσης στην παροχή νερού για χρήση στη γεωργία, την κτηνοτροφία, την πυρόσβεση, την αναδάσωση και τη μείωση της ερημοποίησης της περιοχής.