Το Κρατικό Νορβηγικό Fund Ενάντια στον «Εκλεκτό» της Ιταλικής Κυβέρνησης για την Προεδρία της Enel

Το Κρατικό Νορβηγικό Fund Ενάντια στον «Εκλεκτό» της Ιταλικής Κυβέρνησης για την Προεδρία της Enel
energia.gr
Σαβ, 6 Μαΐου 2023 - 18:36

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, ο μεγαλύτερος χρηματιστηριακός επενδυτής, θα ψηφίσει κατά του Paolo Scaroni για την προεδρία του διοικητικού συμβουλίου της Enel, εντείνοντας την αυξανόμενη αντίδραση στην υποψηφιότητά του, η οποία υποστηρίζεται από το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών

Το νορβηγικό fund ενώνεται με άλλους μετόχους της ιταλικής εταιρείας κοινής ωφέλειας αντιτίθενται στον διορισμό του Scaroni λόγω ανησυχιών σχετικά με τη διακυβέρνηση της εταιρείας.

Το νορβηγικό επενδυτικό ταμείο θα ψηφίσει υπέρ του Marco Mazzucchelli, όπως ανέφερε στην ιστοσελίδα του την Παρασκευή. Ο Mazzucchelli είναι πρώην τραπεζίτης που είναι ο υποψήφιος που προτείνεται από το hedge fund Covalis Capital κόντρα στον «εκλεκτό» του Υπουργείου Οικονομικών της Ιταλίας, του μεγαλύτερου μετόχου της Enel με ποσοστό σχεδόν 24%.

Η διαμάχη για τις υποψηφιότητες στα διοικητικά συμβούλια εξελίσσεται σε μια ευρύτερη δοκιμασία της επιρροής της Ρώμης στις κρατικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο και το αποτέλεσμα της ψήφου των μετόχων της Enel στις 10 Μαΐου φαίνεται αβέβαιο.

Το Υπουργείο Οικονομικών τον περασμένο μήνα όρισε τον πρόεδρο του ποδοσφαιρικού συλλόγου της AC Milan Scaroni, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο τόσο της Enel όσο και του ενεργειακού ομίλου Eni, για να προεδρεύσει του ομίλου κοινής ωφελείας. Η Ρώμη πρότεινε επίσης τον Flavio Cattaneo, αντιπρόεδρο της εταιρείας τρένων υψηλής ταχύτητας Italo, ως αντικαταστάτη του Francesco Starace, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος από το 2014.Η Covalis, με μερίδιο περίπου 1% στην Enel, έχει υποβάλει τη δική της λίστα υποψηφίων στα Δ. Σ. των εταιρειών αυτών ενώ δήλωσε ότι οι υποψηφιότητες του Υπουργείου Οικονομικών υπονόμευσαν τη «δημοκρατία των μετόχων».

Ενώ έδωσε την στήριξή του στον Mazzucchelli, το νορβηγικό κρατικό επενδυτικό ταμείο ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει άλλους υποψηφίους του διοικητικού συμβουλίου που προτάθηκαν από την ένωση διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων Assogestioni, η οποία εκπροσωπεί θεσμικούς επενδυτές.

Το νορβηγικό αμοιβαίο κεφάλαιο κατέχει μερίδιο 2,17% στην Enel, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία για τα αμοιβαία κεφάλαια, που ανάγονται στα τέλη του 2022.

Τα ιταλικά συνδικάτα Filctem Cgil, Flaei Cisl και Uiltec Uil έχουν εκφράσει ανησυχίες για τον αντίκτυπο της διαμάχης στον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας, ζητώντας αυξημένες επενδύσεις και προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

«Δεν θα είμαστε παθητικοί θεατές οικονομικών διαφορών, θέλουμε να έχουμε επιρροή στις στρατηγικές επιλογές που κάνουν οι εταιρείες», ανέφεραν τα τρία συνδικάτα σε κοινή τους δήλωση.