Το διετές ράλι των αμερικανικών μετοχών πετρελαίου και φυσικού αερίου σταματά, καθώς η πτώση των τιμών του αργού και οι φόβοι για επιβράδυνση της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου απειλούν την ικανότητα των παραγωγών να διατηρήσουν τις υψηλές πληρωμές των μετόχων. Ο ενεργειακός κλάδος του S&P 500 - που αποτελείται από ομίλους πετρελαίου και φυσικού αερίου - ήταν ο κλάδος με τις 

καλύτερες επιδόσεις της αγοράς το 2021 και το 2022, σημειώνοντας άνοδο άνω του 50% πέρυσι, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτίναξε τις τιμές του αργού και οι φορείς εκμετάλλευσης χρησιμοποίησαν το απρόσμενο ποσό για να αποκαταστήσουν τους ισολογισμούς και να κατακλύσουν τους μετόχους με μετρητά.

Οπως σημειώνουν οι FT, το κλίμα έχει αλλάξει, με τον ενεργειακό τομέα να υποχωρεί κατά 5% από την αρχή του έτους σε σύγκριση με την άνοδο 8% για την ευρύτερη αγορά και την άνοδο 24% στον τεχνολογικό τομέα.

 

Οι επενδυτές προετοιμάζονται για ύφεση και ανησυχούν για ένα αδύναμο "μακροοικονομικό σκηνικό" που θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω πτώση των τιμών του πετρελαίου, δήλωσε ο Matt Portillo, επικεφαλής έρευνας της συμβουλευτικής εταιρείας TPH&Co. "Αυτό δεν δημιουργεί μεγάλη εμπιστοσύνη για το βραχυπρόθεσμο μέλλον των ταμειακών ροών".

Το αμερικανικό πετρέλαιο διαμορφώθηκε στα 71,34 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή, πολύ πάνω από τη μακροπρόθεσμη μέση τιμή του, αλλά εξακολουθεί να είναι κατά 7% χαμηλότερη φέτος, καθώς η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ έχει αναστατώσει τις αγορές.

Το ξεπούλημα των μετοχών ήρθε παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες ανακοίνωσαν άλλο ένα ισχυρό τρίμηνο ταμειακών ροών και πληρωμών των μετόχων τις τελευταίες ημέρες, μέρος ενός νέου λειτουργικού μοντέλου σε έναν τομέα που έγινε διαβόητος την προηγούμενη δεκαετία για το κάψιμο των μετρητών των επενδυτών σε ξέφρενες γεωτρήσεις.

"Αυτές οι εταιρείες είχαν υψηλές τιμές μετοχών όταν έχαναν χρήματα", δήλωσε η Trisha Curtis, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων PetroNerds. "Τώρα βγάζουν λεφτά με το χέρι και δεν ανταμείβονται".

Ο παρατεταμένος σκεπτικισμός της Wall Street παραμένει ορατός στην τιμολόγηση των μερισματικών αποδόσεων του ενεργειακού τομέα του S&P 500 - οι οποίες εξακολουθούν να είναι διπλάσιες από εκείνες του χρηματοπιστωτικού τομέα και τετραπλάσιες από εκείνες της τεχνολογίας.

Ορισμένοι επενδυτές λένε ότι οι εταιρείες σχιστόλιθου υποφέρουν από τα επακόλουθα ενός διετούς ράλι των τιμών των μετοχών, όταν μεγάλες εταιρείες εκμετάλλευσης σχιστόλιθου, όπως η Devon Energy και η Pioneer Natural Resources, άρχισαν να πληρώνουν "μεταβλητά" μερίσματα, συμπεριλαμβανομένου ενός βασικού μερίσματος και μιας επιπλέον πληρωμής ανάλογα με τις ταμειακές ροές.

"Οι μετοχές τείνουν να είναι ιστορίες με ρυθμό μεταβολής και πέρυσι, με την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων, είχατε θετικό ρυθμό μεταβολής όσον αφορά τη δημιουργία ελεύθερων ταμειακών ροών και την επιστροφή κεφαλαίου", δήλωσε ο Mark Viviano, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Kimmeridge, έναν ακτιβιστικό όμιλο ιδιωτικών μετοχών.

Αλλά η πτώση των τιμών των εμπορευμάτων φέτος προκάλεσε ένα "αντίστροφο αποτέλεσμα", δήλωσε ο Viviano, προκαλώντας την ανησυχία των επενδυτών για περικοπές στο κυμαινόμενο μέρισμα.

Η Devon ήταν ο πρώτος παραγωγός σχιστολιθικών προϊόντων που εισήγαγε μεταβλητό μέρισμα το 2021, όταν ο σχεδόν διπλασιασμός των τιμών των μετοχών της την κατέστησε την καλύτερη επίδοση του S&P 500. Από τότε που άρχισε να κόβει το μεταβλητό μέρος του μερίσματός της τον Νοέμβριο, η μετοχή έχει χάσει σχεδόν το 40% της αξίας της. Η εταιρεία αναμένεται να ανακοινώσει άλλο ένα ισχυρό τρίμηνο κερδών την Τρίτη.