Η κυβέρνηση μειοψηφίας της Σουηδίας συμφώνησε να μειώσει την ποσότητα βιοκαυσίμων  που αναμιγνύεται με το ντίζελ και τη βενζίνη, σε μια κίνηση που, όπως λέει, θα ελαφρύνει την οικονομική επιβάρυνση των οδηγών μειώνοντας τις τιμές καυσίμων

Ωστόσο, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιδρούν στο μέτρο, καθώς θεωρούν ότι θα αυξήσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός, ο οποίος υποστηρίζεται από τους δεξιούς «Σουηδούς Δημοκράτες», που έχουν ψηλά στην ατζέντα τους τον περιορισμό της μετανάστευσης, έχει ήδη μειώσει τους φόρους στα καύσιμα, έχει αυξήσει τις φορολογικές ελαφρύνσεις για όσους πηγαίνουν με το ιδιωτικό τους όχημα στην εργασία τους ενώ έχει καταργήσει και τις επιδοτήσεις για νέα ηλεκτρικά οχήματα.

Όπως και άλλοι Ευρωπαίοι, οι Σουηδοί αντιμετωπίζουν μεγάλη οικονομική κρίση που έχεθ εκτοξεύσει το κόστος διαβίωσης ενώ ο πληθωρισμός καλπάζει, αλλά η χώρα έχει και από τις υψηλότερες τιμές ντίζελ και βενζίνης στον κόσμο, κυρίως λόγω των υψηλών φόρων.

Το ντίζελ κοστίζει σήμερα περίπου 20,3 σουηδικές κορώνες (2,00 $) ανά λίτρο και η βενζίνη 18,8 κορώνες.Η σουηδική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι η μείωση της ποσότητας βιοκαυσίμων θα περιορίσει το κόστος της τιμής του ντίζελ κατά 5,5 σουηδικές κορώνες το λίτρο.

Η ανάμειξη βιοκαυσίμων από ΑΠΕ είχε σκοπό να ενθαρρύνει τη στροφή προς τα ηλεκτρικά οχήματα, αλλά η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το μέτρο «τιμωρεί» τους ανθρώπους που ζουν στην ύπαιθρο. «Οι κανόνες για το μείγμα βιοκαυσίμων δεν ήταν μια αποτελεσματική πολιτική για το κλίμα», δήλωσαν η κυβέρνηση και οι «Σουηδοί Δημοκράτες» στην εφημερίδα Dagens Nyheter την Κυριακή.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι θα μειώσει την ποσότητα βιοκαυσίμων στο 6% από τις αρχές του 2024.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, το ντίζελ πρέπει να περιέχει 30,5% βιοκαύσιμα και η βενζίνη 7,8%, ενώ το ποσοστό θα αυξανόταν κάθε χρόνο.

Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος της Σουηδίας ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι η χώρα κινδύνευε να χάσει τους στόχους του 2030 που αποτελούν ορόσημα προς τον στόχο των καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2045, εάν μειώσει τα πρόσθετα βιοκαυσίμων.

Οι «Σουηδοί Δημοκράτες» ήθελαν να μηδενιστεί το επίπεδο των βιοκαυσίμων και είχαν απειλήσει να ρίξουν την κυβέρνηση εάν αυτό δεν συνέβαινε.