Η εταιρεία ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Sonnedix υπέγραψε 10ετή συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) με την αμερικανική εταιρεία δεδομένων Equinix για φωτοβολταϊκά ισχύος 150MWp. Η συμφωνία καλύπτει τρεις φωτοβολταϊκούς σταθμούς στην περιοχή Castilla-La Mancha της Ισπανίας, οι οποίοι αναμένεται να

λειτουργήσουν μέχρι το τέλος του 2024 και να παράγουν συνολικά 240.000MWh ενέργειας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία της Sonnedix στην Ευρώπη μέχρι σήμερα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Sonnedix, Alex Thiemann, δήλωσε: "Η Sonnedix είναι μια εταιρεία που έχει αναλάβει την κατασκευή και την εκμετάλλευση των μονάδων της: "Είμαστε πολύ τυχεροί που συνεργαζόμαστε με την Equinix καθώς συνεχίζουμε να επεκτεινόμαστε με βιώσιμο τρόπο στην Ισπανία, όπου διαθέτουμε πάνω από 800MW λειτουργικής ικανότητας. Αυτή η συναλλαγή συμβάλλει στην επιτάχυνση της πορείας μετατροπής μας στη Sonnedix, αποδεικνύοντας ότι μπορούμε να λειτουργούμε σε κλίμακα και να οικοδομούμε τις σχέσεις που μας επιτρέπουν να το κάνουμε με συνέπεια".

Τον Φεβρουάριο, η Equinix ανακοίνωσε πέντε ισπανικές συμβάσεις PPA αξίας 225MW για την τροφοδοσία των δραστηριοτήτων της στη χώρα. Ισχυρίζεται ότι είναι η πρώτη εταιρεία στον κλάδο των κέντρων δεδομένων που επιχειρεί ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα.

Η Equinix λειτουργεί κέντρα δεδομένων σε όλο τον κόσμο, ενεργοβόρες εγκαταστάσεις που πολλές εταιρείες επιδιώκουν πλέον να λειτουργούν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Η Google υπέγραψε πλαίσιο συμφωνίας 650MWp με την EDPR τον περασμένο μήνα για την τροφοδοσία ορισμένων από τις λειτουργίες δεδομένων της στις ΗΠΑ.