Η εταιρεία λειτουργίας πετρελαιαγωγών της Ρωσίας Transneft ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, ότι ένα σημείο πλήρωσης στον αγωγό Druzhba, σε ρωσική περιοχή που συνορεύει με την Ουκρανία, δέχθηκε επίθεση, όπως αναφέρει το Reuters, αναμεταδίδοντας σχετική είδηση από το πρακτορείο ειδήσεων TASS, το οποίο, με τη σειρά του, επικαλείται την εταιρεία

Ο αγωγός Druzhba διοχετεύει ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου με προορισμό την Ευρώπη. Σύμφωνα με την Transneft, κανείς δεν τραυματίστηκε εξαιτίας του περιστατικού, το οποίο χαρακτήρισε «τρομοκρατική επίθεση», όπως μεταδίδει το TASS.

«Ναι, πράγματι, νωρίς σήμερα το πρωί έγινε απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας κατά του συστήματος πετρελαιαγωγού Druzhba στο σταθμό ανεφοδιασμού του Bryansk», επιβεβαίωσε στο TASS ο εκπρόσωπος της Transneft.

«Δεν τραυματίστηκε κανείς εξαιτίας της επίθεσης. Οι αρμόδιες αρχές ερευνούν τις συνθήκες του συμβάντος», πρόσθεσε.Νωρίς την Τετάρτη, το Baza, ένα κανάλι Telegram με δεσμούς με τις ρωσικές αστυνομικές αρχές, ανέφερε ότι δέχθηκαν επίθεση τρεις κενές δεξαμενές πετρελαίου στο σταθμό ανεφοδιασμού του αγωγού Druzhba, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξαν διαρροές μετά τις επιθέσεις.

Οι προμήθειες ρωσικού πετρελαίου μέσω του αγωγού, ο οποίος κατασκευάστηκε κατά τη σοβιετική περίοδο, δεν έχουν συμπεριληφθεί στις κυρώσεις της Δύσης, ωστόσο, οι ευρωπαϊκές χώρες περιορίζουν τη χρήση της εν λόγω διαδρομής στο πλαίσιο των ευρύτερων κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Ο αγωγός Druzhba έχει δεχθεί πολλές φορές επίθεση μετά την έναρξη αυτού που το Κρεμλίνο θεωρεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία» τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η προμήθεια πετρελαίου σε τμήματα της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης μέσω τμήματος του αγωγού είχε διακοπεί προσωρινά τον περασμένο Νοέμβριο μετά από ρουκέτα που έπληξε σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, ο οποίος παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε ένα αντλιοστάσιο. Ο αγωγός δέχτηκε επίσης επιθέσεις στην περιοχή Μπριάνσκ τον Μάρτιο.