Οι συντηρητικοί ευρωβουλευτές του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) έβαλαν πλάτη στην προσπάθεια της κεντροδεξιάς ευρωπαϊκής πολιτικής οικογένειας (ΕΛΚ) να εγκαταλείψει βασικά τμήματα της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, την οποία η ίδια εγκαινίασε στο συνέδριο του κόμματός της την περασμένη εβδομάδα. Την περασμένη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) απέρριψε την πρόταση για τη βιώσιμη χρήση

των φυτοφαρμάκων, ένα βασικό νομοθετικό σχέδιο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, της ναυαρχίδας της ΕΕ για τη βιωσιμότητα.

Οι ευρωβουλευτές του συντηρητικού Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) υποστήριξαν αυτή την κίνηση.

«Οι αγρότες βρίσκονται σε ένα σημείο όπου δεν μπορούν πλέον να συμβαδίζουν», δήλωσε η Simone Schmiedtbauer στον Τύπο στο Στρασβούργο την Τρίτη, όπως μετέδωσε το ORF.

Την Τετάρτη θα διεξαχθεί στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζήτηση για τον ρόλο των γεωργών στη διευκόλυνση της πράσινης μετάβασης και τη διατήρηση ενός εύρωστου γεωργικού τομέα. Ωστόσο, δεν αναμένεται να επιτευχθεί ψήφισμα, καθώς το θέμα έχει προκαλέσει κλιμακούμενες αντιπαραθέσεις.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans επικεφαλής Επίτροπος για την Πράσινη Συμφωνία, επιβεβαίωσε πρόσφατα την αναγκαιότητά της, καθώς αυτή στοχεύει στη λήψη σημαντικών μέτρων για τη μείωση των εκπομπών και τη μετατροπή σε βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα.

Το ÖVP και το ακροδεξιό FPÖ, από την άλλη πλευρά, απορρίπτουν σαφώς αυτή τη στάση.

«Επαναλαμβάνουμε την αντίθεσή μας στον Timmermans», τόνισε ο Schmiedtbauer.

Ο ευρωβουλευτής του FPÖ Georg Mayer αναφέρθηκε στην Πράσινη Συμφωνία ως «Πράσινη Καταστροφή» και πρότεινε τον περιορισμό των μεταφορών φορτηγών μέσω της Ευρώπης ως μια πιο λογική προσέγγιση για τη μείωση των εκπομπών.

Για τους σοσιαλδημοκράτες ευρωβουλευτές του SPÖ, εν τω μεταξύ, η «αυξανόμενη αποδυνάμωση των κλιματικών στόχων» από το ΕΛΚ είναι «ένα σημάδι ότι το γεωργικό λόμπι έχει επικρατήσει», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας Andreas Schieder. «Βλέπω ότι το ΕΛΚ θέλει να αποδυναμώσει και να καταστρέψει την Πράσινη Συμφωνία. Το ΕΛΚ έχει πιαστεί στην παγίδα του λαϊκισμού».

Η ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων NEOS Claudia Gamon επέκρινε τη στάση του ΕΛΚ για την Πράσινη Συμφωνία, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αυξήσει μόνο την εξάρτηση των αγροτών από τις επιδοτήσεις. Οι Πράσινοι επανέλαβαν αυτό το συναίσθημα, επικρίνοντας την υπεράσπιση ενός ξεπερασμένου μοντέλου από το ΕΛΚ και την απόρριψη της ρύθμισης των φυτοφαρμάκων.

euractiv.gr