Οι ανεμογεννήτριες της Βρετανίας παρήγαγαν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο για πρώτη φορά το πρώτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσίευσε η Drax Electric Insights. Σχεδόν το ένα τρίτο (32,4%) της ηλεκτρικής ενέργειας της Βρετανίας προήλθε από την αιολική ενέργεια κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, ξεπερνώντας το φυσικό αέριο που παρείχε το 31,7%.

Είναι η πρώτη φορά που η αιολική ενέργεια παρέχει το μεγαλύτερο μερίδιο ενέργειας σε οποιοδήποτε τρίμηνο στην ιστορία του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας, δήλωσε η Drax.

Τα ευρήματα δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν από την επόμενη δόση της τριμηνιαίας έκθεσης Drax Electric Insights.

Η δημοσίευση είναι μια ανεξάρτητη έκθεση από ακαδημαϊκούς του Imperial College του Λονδίνου που ανατέθηκε μέσω της Imperial Consultants.

Κατά τη διάρκεια των τριών μηνών, οι ανεμογεννήτριες της Βρετανίας παρήγαγαν 24TWh ηλεκτρικής ενέργειας.

Η παραγωγή από τα αιολικά ήταν κατά 3% υψηλότερη από ό,τι κατά το ίδιο τρίμηνο πέρυσι, ενώ το φυσικό αέριο μειώθηκε κατά 5%.

Σχεδόν το 42% της ηλεκτρικής ενέργειας της Βρετανίας προήλθε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολική, ηλιακή, βιομάζα και υδροηλεκτρική ενέργεια) τους πρώτους τρεις μήνες του 2023.