Η Savannah Energy υπέγραψε συμφωνία με την κυβέρνηση του Νίγηρα ανοίγοντας το δρόμο για την ανάπτυξη 200MW ηλιακής ενέργειας στη δυτικοαφρικανική χώρα. Η θυγατρική της Savannah Energy Niger Solar Limited υπέγραψε μνημόνιο συμφωνίας (MoA) με την κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Νίγηρα για την ανάπτυξη δύο ηλιακών σταθμών με συνδυασμένη εγκατεστημένη ισχύ παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως 200MW.

 

Μετά την αναμενόμενη ολοκλήρωση των απαιτούμενων μελετών σκοπιμότητας κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών, οι εγκαταστάσεις αναμένεται να λάβουν την έγκριση του έργου το 2024, ενώ η πρώτη ισχύς στοχεύει στο διάστημα 2025-2026.

Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε στη Νιαμέι, παρουσία της Αυτού Εξοχότητας Ibrahim Yacoubou, υφυπουργού Ενέργειας και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της Αυτού Εξοχότητας Catherine Inglehearn, πρέσβειρας της Βρετανίας στη Δημοκρατία του Νίγηρα, και του Yacine Wafy, αντιπροέδρου της Savannah στη Δυτική Αφρική.

Τα δύο προτεινόμενα ηλιακά εργοστάσια αναμένεται να τοποθετηθούν σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τις πόλεις Maradi και Zinder, αντίστοιχα, στο νότιο Νίγηρα.

Κάθε μονάδα αναμένεται να έχει εγκατεστημένη ισχύ μεταξύ 50MW και 100MW.

Οι εγκαταστάσεις θα συνδεθούν με το νότιο κεντρικό τμήμα του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας του Νίγηρα, το οποίο προβλέπεται να διασυνδεθεί με τη δυτική ζώνη δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας (που εξυπηρετεί το Νιαμέι) έως το 2026, στο πλαίσιο ενός έργου που χρηματοδοτείται από την Παγκόσμια Τράπεζα.