Η κυβέρνηση Μπάιντεν παρουσίασε την Πέμπτη ένα σαρωτικό σχέδιο για την περικοπή των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, ένα από τα μεγαλύτερα βήματα μέχρι στιγμής στην προσπάθειά της για την απαλλαγή της αμερικανικής οικονομίας από τον άνθρακα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η πρόταση θα περιορίσει το πόσο διοξείδιο του άνθρακα μπορούν να διοχετεύουν στην ατμόσφαιρα οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, οι οποίοι αποτελούν την πηγή περισσότερων από το ένα τέταρτο των εκπομπών των ΗΠΑ, θέτοντας τη βιομηχανία σε μια πολυετή πορεία εγκατάστασης δισεκατομμυρίων δολαρίων νέου εξοπλισμού ή διακοπής λειτουργίας.

Περιβαλλοντικές ομάδες και επιστήμονες υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι τα μέτρα αυτά είναι ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά οι πολιτείες που παράγουν ορυκτά καύσιμα υποστηρίζουν ότι αποτελούν κυβερνητική υπερβολή και απειλούν να αποσταθεροποιήσουν το ηλεκτρικό δίκτυο.

Η πρόταση θέτει πρότυπα που θα ωθήσουν τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας να εγκαταστήσουν εξοπλισμό δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα που μπορεί να απορροφήσει το CO2 από την καπνοδόχο ενός εργοστασίου πριν αυτό φτάσει στην ατμόσφαιρα, ή να χρησιμοποιήσουν υδρογόνο με εξαιρετικά χαμηλές εκπομπές ως καύσιμο.

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος προβλέπει ότι το σχέδιο θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις μονάδες άνθρακα και τις νέες μονάδες φυσικού αερίου κατά 617 εκατομμύρια τόνους μεταξύ 2028 και 2042, ποσό που ισοδυναμεί με τη μείωση των ετήσιων εκπομπών 137 εκατομμυρίων επιβατικών οχημάτων.

"Η πρόταση της EPA στηρίζεται σε αποδεδειγμένες, άμεσα διαθέσιμες τεχνολογίες για τον περιορισμό της ρύπανσης από τον άνθρακα και αξιοποιεί τη δυναμική που έχει ήδη ξεκινήσει στον τομέα της ενέργειας για να κινηθεί προς ένα καθαρότερο μέλλον", ανέφερε σε δήλωσή του ο διαχειριστής Μάικλ Ρέγκαν.