Το τεράστιο κόστος ανοικοδόμησης της Ουκρανίας… Στα $411 δισ. οι συνολικές ανάγκες για την ανοικοδόμηση της χώρας από τις καταστροφές που έχουν προκληθεί (έως 24.02.2023) λόγω της εισβολής της Ρωσίας

Οι τομείς με τις μεγαλύτερες ανάγκες χρηματοδότησης είναι οι υποδομές μεταφορών ($92 δισ.), η στέγαση ($69 δισ.), η ενέργεια και η εξορυκτική βιομηχανία ($47 δισ.). Απαιτείται συντονισμός της παγκόσμιας κοινότητας για την ανάκαμψη.

Οι αναμενόμενες περικοπές θέσεων εργασίας λόγω ηλεκτροκίνησης. Η Ford θα περικόψει σχεδόν 4.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη τα επόμενα τρία χρόνια στην πορεία σε έναν πλήρως ηλεκτρικό στόλο το 2035. Το μεγαλύτερο μέρος των απολύσεων σε μηχανικούς στην ανάπτυξη προϊόντων και σε υπαλλήλους διοικητικών θέσεων.

Η Ημέρα Υπέρβασης της Γης σηματοδοτεί την ημερομηνία κατά την οποία η ζήτηση της ανθρωπότητας για φυσικούς - οικολογικούς πόρους και υπηρεσίες σε ένα δεδομένο έτος υπερβαίνει τις ικανότητες αναγέννησης της ίδιας της Γης τη συγκεκριμένη χρονιά. Κατάρ, Λουξεμβούργο, ΗΠΑ, Καναδάς, Εμιράτα στις πιο σπάταλες χώρες. Σχεδόν το σύνολο της ΕΕ επίσης στην κατηγορία των σπάταλων. Η Ελλάδα, στις σχετικά πιο ‘’συντηρητικές’’ καταναλώτριες χώρες, με ελληνική ημέρα υπέρβασης της Γης την 21 η Μάϊου.



Η παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση θα οδηγήσει σε αντίστοιχη έκρηξη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, με ανάγκες για υπερδιπλασιασμό των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές και σε Δίκτυα μεταφοράς – διανομής. Από το σημερινό 20%, στο Σενάριο των μηδενικών εκπομπών το 2050, ο ηλεκτρισμός αναμένεται να αποτελεί το 52% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")