Σήμα προειδοποίησης για εκτεταμένες συνθήκες ξηρασίας στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τους επόμενους μήνες εκπέμπει το Διεθνές Παρατηρητήριο Ξηρασίας του ευρωπαϊκού συστήματος για επείγουσες καταστάσεις Κοπέρνικος

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση (Μάρτιος 2023) οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και θερμές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τον χειμώνα σηματοδοτούν μία εκτεταμένη ξηρασία για τους επόμενους μήνες στη Νότια και τη Δυτική Ευρώπη. Εκτός και αν την άνοιξη υπάρξουν βροχοπτώσεις, σημειώνει στην έκθεσή της η ερευνητική ομάδα.

Στις χώρες με ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή με βάση ειδικό δείκτη ο Κοπέρνικος περιλαμβάνει τη Νότια Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βόρεια Ιταλία, την Ελβετία, τα περισσότερα νησιά της Μεσογείου, περιοχές της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στη Μαύρη Θάλασσα και την Ελλάδα. Τις περιοχές αυτές ο Κοπέρνικος τις κατατάσσει σε εκείνες με τον βαθμό «προειδοποίηση για εκτεταμένη ξηρασία». Στο ίδιο report τονίζεται ότι τα επίπεδα του νερού από το λιώσιμο των χιονιών των Αλπεων είναι σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα του χειμώνα 2021-2022 με αποτέλεσμα τη χαμηλή ροή υδάτων στα ποτάμια της περιαλπικής ζώνης την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού.

Οι επιπτώσεις μιας επικίνδυνης ξηρασίας είναι ήδη ορατές, λέει ο Κοπέρνικος, στη Γαλλία, την Ισπανία και τη Βόρεια Ιταλία με αποτέλεσμα να εγείρονται ανησυχίες για τα αποθέματα νερού, την αγροτική παραγωγή και την παραγωγή ενέργειας.

Οι μετεωρολογικές προβλέψεις για μία θερμή άνοιξη σε σχέση με τα φυσιολογικά επίπεδα προκαλούν αβεβαιότητα ως προς τις υδάτινες πηγές, τονίζει το Διεθνές Παρατηρητήριο Ξηρασίας. Ο Κοπέρνικος κάνει λόγο για «σημαντικές ανωμαλίες στις συνθήκες υγρασίας του εδάφους και της στάθμης των ποταμών που προκλήθηκαν από έναν ιδιαίτερα θερμό χειμώνα».

(από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ")