Η Oneok Inc. συμφώνησε να αγοράσει τη Magellan Midstream Partners LP σε μια συναλλαγή ύψους 18,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά και μετοχές, η οποία θα δημιουργήσει έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Bloomberg. Η συμφωνία προβλέπει ότι κάθε μέτοχος της Magellan θα λάβει 25 δολάρια σε μετρητά και 0,6670 μετοχές της Oneok ανά μονάδα, που αντιπροσωπεύει premium 22% σε σχέση με τις τιμές

κλεισίματος της 12ης Μαΐου, ανέφεραν οι εταιρείες την Κυριακή σε κοινή ανακοίνωσή τους. Η συναλλαγή περιλαμβάνει 8,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα ίδια κεφάλαια και την ανάληψη 5 δισ. δολαρίων υφιστάμενου καθαρού χρέους.

Οι φορείς εκμετάλλευσης αγωγών στρέφονται όλο και περισσότερο σε συγχωνεύσεις και εξαγορές για ανάπτυξη, καθώς η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μειώνει την ανάγκη για νέες συνδέσεις και απειλεί να καταστήσει περιττά ορισμένα από τα υπάρχοντα περιουσιακά τους στοιχεία. Η εξαγορά θα δώσει στην Oneok, η οποία επί του παρόντος μεταφέρει μόνο φυσικό αέριο και τα υποπροϊόντα του, πρόσβαση σε ένα δίκτυο αγωγών και τερματικών σταθμών αργού πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων που εκτείνεται από το Τέξας έως τη Μινεσότα.

Η συνδυασμένη εταιρεία θα έχει συνολική επιχειρηματική αξία 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Αυτό θα την τοποθετούσε μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων διαχειριστών αγωγών στις ΗΠΑ με βάση αυτό το κριτήριο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο, με την επιφύλαξη των εγκρίσεων των μετόχων και των ρυθμιστικών αρχών. Η Oneok έχει εξασφαλίσει 5,25 δισ. δολάρια σε πλήρως δεσμευμένη χρηματοδότηση γέφυρα για το προτεινόμενο τίμημα σε μετρητά.